Ξεκίνησε πριν από λίγο η διαδικασία του premarketing για την έκδοση 5ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο. Το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει και τυπικά αύριο το πρωί στις 9:00 (ώρα Λονδίνου).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό δημόσιο θα επιδιώξει την άντληση 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό της ζήτησης για τα ελληνικά ομόλογα είναι ότι οι προεγγραφές έχουν φθάσει στο ύψος των 13 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά πέντε και πλέον φορές τα ομόλογα ύψους 2,5 δισ. ευρώ που θα διαθέσει σε πρώτη φάση η Ελλάδα στις αγορές!

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Bank of America-Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley.

Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά καθαρό όφελος 200 εκατ. ευρώ το χρόνο από την δοκιμαστική επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές. Το κέρδος αυτό προκύπτει σε σχέση με ενδεχόμενη άντληση ισόποσων κεφαλαίων μέσω εντόκων γραμματίων αντί των 5ετων τίτλων.

Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εμφανώς ικανοποιημένο από την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές σημειώνοντας ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη, και η έκδοση δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις ή τις επικείμενες ευρωεκλογές. Εξέφρασε μάλιστα τη λύπη του για σχετικές αναφορές της αντιπολίτευσης.

Δεν εφησυχάζουμε, δεν πανηγυρίζουμε, τόνισε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να φτιάξουμε παράλληλα και την καμπύλη των ομολόγων. Προσέθεσε ότι δεν αποκλείεται και η έκδοση τίτλου 12μηνης διάρκειας το προσεχές διάστημα.