​«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πραγματοποιήθηκε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», τονίζει με έγγραφό του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ως απάντηση σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ κ. Α Ξηροτύρη για την στήριξη της παραγωγικής ανάπτυξης της οικονομίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση μεριμνά διαρκώς για τη διαμόρφωση και εφαρμογή, του βέλτιστου δυνατού και συμβατού με το Κοινοτικό Δίκαιο, θεσμικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Στουρνάρας, τονίζοντας ότι αυτά γίνονται «με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και με κύριο στόχο τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του πιστωτικού συστήματος, ώστε αυτό να συμβάλει όλο και πιο αποτελεσματικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει, εξάλλου, ότι θεωρείται απαραίτητη η προσέλκυση εγχώριων και αλλοδαπών ιδιωτικών επενδυτών των οποίων οι τοποθετήσεις στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο αλλά και για ολόκληρη την οικονομία.

«Εκτιμούμε ότι οι πρόσφατες εξαιρετικά θετικές εξελίξεις στον τομέα αυτό δικαιώνουν την κυβερνητική στρατηγική» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ με την ερώτηση της είχε διατυπώσει τη θέση ότι «εφόσον οδηγηθούμε σε νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, επιβάλλεται αυτή να γίνει με τρόπο που να προστα��εύεται η επένδυση του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, ύψους 25 δισ. ευρώ, χωρίς να αλλάξει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εξαγορά των warrants της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης».