Από ώρα σε ώρα αναμένεται να προχωρήσει η Ελλάδα στ�� πολυπόθητο βήμα της έκδοσης νέου ομολόγου. Η εντυπωσιακή μείωση του επιτοκίου των 6μηνων εντόκων γραμματίων στη χθεσινή δημοπρασία καθώς και οι θετικές προβλέψεις του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την συρρίκνωση της ανεργίας, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές με νέο ομόλογο.

Δεν είναι τυχαίες άλλωστε και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου πως η ελληνική οικονομία επιστρέφει σταδιακά και προσεκτικά στις αγορές.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν χθες, πως εάν δεν ανοίξει σήμερα Τετάρτη το βιβλίο προσφορών, τότε θα ανοίξει αύριο Πέμπτη. Μάλιστα, υποστήριζαν ότι τις περισσότερες πιθανότητες τις συγκεντρώνει το σενάριο της Πέμπτης και ότι σήμερα αναμένουν τις τελικές λεπτομέρειες για τους όρους της δημοπρασίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες για τη νέα έκδοση, θα πρόκειται για τίτλους 5ετους διάρκειας με το Ελληνικό Δημόσιο να αναζητά τουλάχιστον 2 δις ευρώ και να δανείζεται ενδεχομένως ποσό υψηλότερο κατά 500 εκατ. ευρώ ή το πολύ 1 δις ευρώ. Με τα τελευταία δεδομένα, το επιτόκιο αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 5% και όχι υψηλότερο του 5,5%. Βέβαια, όλα αυτά θα καθοριστούν από τις προσφορές που θα γίνουν από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και από εκείνες που τελικά θα αποδεχτεί το υπουργείο Οικονομικών.

ΒΙΝΤΕΟ STAR