​Ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης από την μια και κινδύνους για τις αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες από την άλλη «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές .

«Προβλέπουμε πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,6 % το τρέχον έτος και 3,9 % στο επόμενο έτος, από 3% το προηγούμενο έτος. Στις προηγμένες οικονομίες προβλέπουμε αύξηση της ανάπτυξης κατά 2,2 % το 2014 , από 1,3 % το 2013», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, προειδοποιώντας ωστόσο πως οι κίνδυνοι δεν έχουν ακόμη εκλείψει .

Αναφερόμενος ειδικά στην Ευρωζώνη είπε πως η ανάκαμψη στις χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, ειδικά αν ο πληθωρισμός παραμείνει πολύ χαμηλά επίπεδα ή ακόμη χειρότερα μετατρέπει σε αποπληθωρισμό.

Ο κ.Μπλανσάρ υπογράμμισε πως η ανάκαμψη παραμένει ωστόσο ανομοιογενής, με την ανάπτυξη των ΗΠΑ να παραμένει η ισχυρότερη και το 2014, όπως και της Βρετανίας και της Γερμανίας

«Τα καλά νέα είναι ότι, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, οι νότιες χώρες της περιφέρειας προβλέπεται να έχουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αν και κατά γενική ομολογία η ανάπτυξη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ενώ οι εξαγωγές τους είναι γενικά ισχυρές, η εσωτερική ζήτηση εξακολουθεί να είναι αδύναμη, και πρέπει να γίνει ισχυρότερη για να διατηρηθεί η ανάκαμψη», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Προβλέπει δε ότι η ανάπτυξη τους θα φθάσει στο 4,9 % το τρέχον έτος, ελαφρώς πάνω από το 4,7% του 2013. Συγκεκριμένα, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,5 % στην Κίνα και 5,4 % στην Ινδία.

Επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη προβλέπει το ΔΝΤ

Ειδικά για την Ελλάδα, το Ταμείο εκτιμά ότι η χώρα μας θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 από μία βαθιά ύφεση 3,9% το 2013, ενώ για το 2015 η ανάπτυξη θα ανεβάσει ρυθμούς και θα φτάσει το 2,9%.

Θετικές είναι και οι προβλέψεις και για την ανεργία, καθώς το ΔΝΤ προβλέπει μείωση για το 2014 στο 26,3%, ενώ για το 2015 οι αριθμοί θα πέσουν ακόμα περισσότερο στο 24,4%.

Το ΔΝΤ κάνει ειδική αναφορά και στις τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα, προβλέποντας μείωση που θα φτάνει στο 0,4%, ενώ για τον πληθωρισμό του 2015 εκτιμάται πως θα φτάσει στο 0,3%.