Πρώτη ανάρτηση 20.51

Ακόμη πιο κοντά φαίνεται να είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τις�� τελευταίες ώρες (όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το Star) με μπαράζ σχετικών δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο, αλλά και με επιβεβαίωση των πληροφοριών από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτό, η ημερομηνία της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό, αν και δεν απάντησε στο αν θα συμβεί αυτό την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν μπορώ να σας πω τίποτε παραπάνω, δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, το θετικό είναι ότι η Ελλάδα δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο. Η διεθνής οικονομική κοινότητα περιβάλλει την Ελλάδα με εμπιστοσύνη, τα spread συνεχίζουν να πέφτουν, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, βρισκόμαστε πια κοντά στο 6% στο ομόλογο των δεκαετών ομολόγων. Πριν μισή ώρα βρισκόταν στο 6,03%. Αυτό είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη» τόνισε.

Δεν είναι λίγοι πάντως όσοι συσχετίζουν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και με επιχείρηση της κυβέρνησης για «φυγή προς τα εμπρός» από την υπόθεση Μπαλτάκου.

Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε για την ίδια υπόθεση, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν τον ανησυχεί:

«Δεν με ανησυχεί καθόλου. Ας αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες αυτές, ας κοιτάξουμε λίγο τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι σημαντική για την Ελλάδα σήμερα».

Την ίδια ώρα η Morgan Stanley προβλέπει πως η έκδοση ελληνικών ομολόγων θα πάει καλά. Πιο συγκεκριμένα, αναμένει πως το επιτόκιο θα διαμορφωθεί:

- κοντά στο 5,3% στην έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου

- κοντά στο 4,2% στην έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου

"Μια επιτυχημένη έκδοση θα συμβάλλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ε��ληνικών ομολόγων", προσθέτει η αμερικανική τράπεζα.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες από ανώτερη κυβερνητική πηγή αύριο η Moody's θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.