Συνεχίζεται και σήμερα, από το πρωί, με το άνοιγμα των αγορών, η αποκλιμάκωση του spread του ελληνικού 10ετους ομολόγου, έναντι του γερμανικού, στον απόηχο τόσο των αποφάσεων του Eurogroup, όσο και της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών στο Reuters, στ��ν οποία έκανε ευθέως λόγο για «πλήρη επιστροφή και πρόσβαση της Ελλάδος στις αγορές το 2016».

Όπως έχει αποκαλύψει κατ' αποκλειστικότητα το STAR, η πρώτη δοκιμαστική έξοδος θα γίνει τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες πριν ή μετά το Πάσχα (σ.σ. με πιθανότερο το δεύτερο) και με επιτόκιο για τα πενταετή ομόλογα στη περιοχή του 4,55% και όχι του 5,3% με 5,5% όπως αρχικώς είχε υπολογισθεί, λόγω ακριβώς της ταχείας αποκλιμάκωσης του spread, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις που φέρουν το επιτόκιο ακόμη χαμηλότερα.

Από το πρωί που άνοιξαν οι αγορές, το spread κινείται στις 454 μονάδες, από τις 457 που έκλεισε χθες και το επιτόκιο του 10ετους (απόδοση) στο 6,17%.

Συγκριτικά το spread για τις άλλες χώρες με προβλήματα χρέους είναι τώρα: στις 236 μονάδες για τη Πορτογαλία, στις 170 μονάδες για την Ιταλία, στις 165 μονάδες για την Ισπανία και στις 141 μονάδες για την Ιρλανδία.

Αντίστοιχα το επιτόκιο (απόδοση) του 10ετους ομολόγου είναι: στο 3,99% για την Πορτογαλία, στο 3,345% για την Ιταλία, στο 3,30% για την Ισπανία και στο 3,04% για την Ιρλανδία.