​Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει την πρώτη σειρά μακροπρόθεσμων ομολόγων από το Μάιο του 2010 που εξασφάλισε την πρώτη διάσωση, δήλωσαν τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης που έχουν γνώση της κατάστασης, αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η Ελλάδα θέλει να εκδώσει ομόλογα 3-5 ετών μέχρι τον Ιούνιο και σχεδιάζει να συγκεντρώσει περί τα 4-5 δισ. ευρώ από τις αγορές μέχρι το τέλος του έτους, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το βελτιωμένο κλίμα της αγ��ράς για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Πορτογαλία, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να προσφύγει στα διαθέσιμα που υπάρχουν σε ασφαλιστικά Ταμεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να συγκεντρώσει από αυτά 1,3 δισ. ευρώ. Μαζί με τα έσοδα από την έκδοση ομολόγων, η Αθήνα ελπίζει ότι θα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενη για τους επόμενους 12 μήνες, καλύπτοντας το κενό στη χρηματοδότηση για το 2014 και ανταποκρινόμενη στους όρους που έχουν θέσει οι πιστωτές της.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε πως αυτός ο σχεδιασμός είχε συζητηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες μεταξύ αξιωματούχων από την ευρωζώνη, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στην Αθήνα σήμερα.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε πως θα είναι πιθανό να συγκεντρώσει το ποσό των 4-5 δισ. ευρώ μέσω δύο εκδόσεων, μία τον Ιούνιο και άλλη μία στο β΄ μισό του έτους. «Σχεδιάζουμε να αρχίσουμε να αρχίσουμε να βγαίνουμε στις αγορές ομολόγων, όχι διότι είμαστε απελπισμένοι για ρευστό, αλλά γιατί υπάρχει το momentum», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο.

Αντίστοιχο δημοσίευμα φιλοξενείται πάντως και στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Υπενθυμίζουμε πως και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του από το Ζάππειο εκτίμησε πως στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα θα βγει στις διεθνείς αγορές