Πολιτική έγκριση δόσεων ύψους 8,3 δισ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευσή τους αναμένεται στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στο Ζάππειο, ενώ ζητήματα πανευρωπαϊκής σημασίας, όπως οι εξελίξεις για την Τραπεζική Ένωση, θα απασχολήσουν το Ecofin την Τετάρτη.

Δήλωση στήριξης αναμένει η Αθήνα

Η άφιξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, των στελεχών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM στο Eurogroup προσδιορίζεται για τις 08:00. Μία ώρα αργότερα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης.

Το συμβούλιο των υπουργών θα ολοκληρωθεί περίπου στις 12:30, οπότε και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναμένεται η τοποθέτηση του οργάνου για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και για το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων.

Η κυβέρνηση ελπίζει σε δήλωση στήριξης, όπως διεφάνη από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις 13:15 θα αρχίσει το γεύμα εργασίας του Ecofin, στο οποίο θα παραβρεθούν και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, ενώ στις 15:30 θα ξεκινήσει το πρώτο ��κέλος της συνεδρίασης του συμβούλιου, το οποίο θα επικεντρωθεί στις οικονομικές προοπτικές και σε θέματα δημοσιονομική σταθερότητας. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί στις 18:30 και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια θα γίνει η Υπουργική Συνάντηση Ecofin με τον Ευρω-Μεσογειακό Φορέα Επενδύσεων (FEMIP) η οποία θα ολ��κληρωθεί στις 20:00, ξανά με συνέντευξη Τύπου.

Τα μέλη του Ecofin θα μεταβούν στη συνέχεια στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου, στις 20:30, θα παραθέσει δείπνο προς τιμή τους ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Οι συζητήσεις της Τετάρτης

Η τραπεζική ενοποίηση και οι εξελίξεις γύρω από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) θα απασχολήσουν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη (09:00), ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις για την Τραπεζική Ένωση, ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για την ελληνική Προεδρία, λόγω της σημασίας της ως προϋπόθεσης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αύξησης της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και της διασφάλισης της οικονομικής σταθερότητας.

«Στην ουσία, η οικονομική καρδιά της Ευρώπης χτυπάει στην Ελλάδα. Είναι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες, Εμπορικοί Τραπεζίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά την Δευτέρα ο κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ πρόσθεσε ότι «θα αναγνωριστούν οι θυσίες του ελληνικού λαού και οι προσπάθειές του».