«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» θα βάζει το Δημόσιο για να αποζημιώσει όσους απομάκρυνε παράνομα από τις θέσεις τους, καθώς δικαιούνται αναδρομικά όλες τις αποδοχές που θα έπαιρναν σαν να υπηρετούσαν κανονικά, αλλά και επιπλέον χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανάβει «πράσινο φως» για την καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων σε όσους δικαιωθούν δικαστικά και κριθεί παράνομη η απομάκρυνσή τους από το Δημόσιο, αφού δικαιούνται τότε αναδρομικά όλες τις αποδοχές και τα επιδόματα καθώς και αποζημίωση για την ταλαιπωρία, τη στενοχώρια, την προσβολή της προσωπικότητάς τους.

Η δικαστική απόφαση έχει τεράστια σημασία, αφού μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο από τους εκατοντάδες υπαλλήλους που επέστρεψαν πρόσφατα στις θέσεις τους μετά την ακύρωση της πρώτης εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο ως αντισυνταγματικής, αλλά και από όσους απομακρυνθούν τώρα (εφόσον δικαιωθούν δικαστικά στο μέλλον) μέσα από τις διαδικασίες διαθεσιμότητας - απόλυσης κ.λπ.

Η περίπτωση του λιμενικού που δικαιώθηκε

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός λιμενικού, ο οποίος μετά από αλλεπάλληλες απο��τρατείες και ακυρωτικές αποφάσεις, προήχθη -τελικά- αναδρομικά και αποστρατεύθηκε με βαθμό υποναυάρχου, το 2009, λόγω ορίου ηλικίας είναι χαρακτηριστική.

Ζήτησε αναδρομικά την καταβολή επιδομάτων ειδικής απασχόλησης θέσης υψηλής ευθύνης και ευθύνης διοίκησης που δεν είχε λάβει λόγω της παράνομης -όπως αποδείχθηκε- αποστρατείας.

Το δικαστήριο τον δικαίωσε και τώρα το Δημόσιο υποχρεούται να του καταβάλει 54.040 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους και επιπλέον 10.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.