Οι σχετικά μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια δεν καθιστούν αναπόφευκτο ένα νέο, τρίτο κατά σειρά, πρόγραμμα βοήθειας προς την χώρα, η μορφή του ωστόσο μπορεί να ποικίλει, σχολιάζει σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Μαρτίου 2014 η Nomura.

Οι τελικές αποφάσεις για το επόμενο βήμα της Ελλάδας θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις των ερχόμενων μηνών, σχολιάζει ο οίκος, καθώς εκτιμά ότι οι πρόωρες εθνικές εκλογές δεν θα αποφευχθούν και θα διεξαχθούν το αργότερο εντός του α’ τριμήνου του 2015.

Μία παράμετρος-κλειδί στην σχετική συζήτηση, είναι το τι θα κάνει η Ελλάδα με τις υπόλοιπες δόσεις που μένουν να εκταμιευτούν από το ΔΝΤ, έως το α’ τρίμηνο του 2016, όταν δηλαδή το ευρωπαϊκό κομμάτι του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα έχει ολοκληρωθεί.

Ένα σενάριο, σύμφωνα με την Nomura, είναι ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει μόνη της να αποκτήσει ξανά πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Ο οίκος εκτιμά ότι μια έκδοση εκείνη την περίοδο της τάξης των 6 δισ. ευρώ δεν φαίνεται δύσκολη, δεδομένης και της διάθεσης της αγοράς για ανάληψη «ελληνικού ρίσκου». Όμως οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις του ΔΝΤ θα μπορούσαν να περιπλέξουν τα πράγματα.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, η Nomura εκτιμά ότι η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα καταλήξει σε αδιέξοδο, οδηγώντας σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Ενόψει ενός τέτοιου ενδεχομένου, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απεμπλακεί από την διαδικασία των περιοδικών αξιολογήσεων από το ΔΝΤ, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την προοπτική πλήρους εξόδου της χώρας από την εποπτεία της τρόικας.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα συνεπάγεται απαραίτητα και οριστική φυγή του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Πάντως αν συμβεί αυτό, αν ουσιαστικά η Ελλάδα «παραιτηθεί» από τις εναπομείνασες -τότε- δόσεις του ΔΝΤ, το χρηματοδοτικό της κενό για την περίοδο 2015-2016 θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 8,4 δισ. ευρώ (ανάλογα με το μέγεθος του ποσού που θα είναι τότε ανεκταμίευτο).

Η Nomura προσθέτει επίσης ότι ακόμη και εάν η Ευρώπη σταματήσει τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις και εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα μετά από το β΄ εξάμηνο του 2014, η Ελλάδα θα έχει ακόμη σημαντική χρηματοδοτική εξάρτηση από την καλή θέληση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.