Πρώτη ανάρτηση: 26/3/2014 - 13.17

«Σήμερα στο παρά πέντε, αλλά και οι πέντε, υπογράψαμε τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασ��λης Κορκίδης μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της μετενέργειας, στις 31 Μαρτίου.

Ο ίδιος, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη συμφωνία και τόνισε ότι η ανεργία θα αντιμετωπιστεί μόνο με συνεννόηση και συναίνεση εργοδοτών και εργαζομένων.

«Οι αλόγιστες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων έλαβαν σήμερα τέλος με την ομόφωνη απόφασή μας να κρατήσουμε ενεργό το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού με το "μανδύα" της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. διατηρούμε το επίδομα γάμου» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το επίδομα γάμου, σώθηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός, οι τριετίες (αν και είναι «παγωμένες» βάσει Μνημονίου), ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για γονική άδεια στους άνδρες.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι η ΕΣΕΕ θα επιδιώξει τη σύναψη «μιας Εθνικής Προγραμματικής Συμφωνίας για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, μεταξύ ελληνικής Κυβέρνησης και των πέντε θεσμοθετημένων κοινωνικών εταίρων, που υπέγραψαν την ΕΓΣΣΕ».

«Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πάντα αποτελούσε και θα συνεχίσει να αποτελεί παντού, ένα σημαντικό εργαλείο συνεννόησης και αναβάθμισης των κοινωνικών εταίρων αλλά και ενός ηχηρού μηνύματος εργασιακής ειρήνης. Τελικά αρχίζουν να μας ενώνουν πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

«Πετύχαμε και υπογράψαμε μια συμφωνία που διατηρεί ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μπορούμε τώρα να πάμε να δουλέψουμε για να έρθουν καλύτερες μέρες και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ.

Όσον αφορά το επίδομα γάμου, σημείωσε: «Παρόλο που στο υπογραφέν κείμενο δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο επίδομα γάμου, πριν από ένα σχεδόν χρόνο, με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις μέλη του είχαν αναλάβει την ηθική δέσμευση να διατηρήσουν το επίδομα γάμου. Αυτή η ηθική δέσμευση εξακολουθεί να ισχύει».