Το «προβλημ��τικό παιδί» της ευρωζώνης φαίνεται πως έχει μπει σε τροχιά “mini comeback” κατά τη Handelsblatt, που σε σημερινό της άρθρο περιγράφει το κλίμα συγκρατημένης ευφορίας στο χρηματιστήριο, αλλά προειδοποιεί τους υποψήφιους επενδυτές να προσέξουν πού θα βάλουν τα χρήματά τους.

«Βλέπουμε σημαντική πρόοδο σε δημοσιονομικό επίπεδο και διαπιστώνουμε ενδείξεις σταθερότητας στην Ελλάδα, κάτι που ενθαρρύνει τους επενδυτές να ξαναφέρουν τα χρήματά τους εδώ», αναφέρει ο Φραντς Φύρερ από το γερμανικό hedge fund Lupus alpha.

Σημειώνει ότι, μετά από την αναδιάρθρωσή τους, πολλές εταιρείες είναι σε καλύτερη μοίρα απ’ ό,τι πριν. «Εργολαβικές όπως η Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν και πάλι το πλεονέκτημα ώστε να επωφεληθούν από τους κοινοτικούς πόρους για έργα υποδομών», υποστηρίζει. Ο ίδιος πάντως τονίζει ότι, ενώ παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον και πολλές εταιρείες που δεν βρίσκονται σε κρατικά χέρια και συνεπώς δεν εξαρτώνται από πολιτικές αποφάσεις, «οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο για την Ελλάδα, εάν θέλει να γίνει ξανά ανταγωνιστική μακροπρόθεσμα».

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Γκομπρόν της Generali Investments Europe δηλώνει πεπεισμένος ότι ακόμη και μια μικρή ανάκαμψη της χώρας θα ωφελήσει τις ελληνικές εταιρείες, ενώ παράλληλα οι χαμηλές τιμές πολλών μετοχών καθιστούν συμφέρουσες τις επενδύσεις.

Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι, παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις και τις ελκυστικές μετοχές, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αρχίσουν ��α βάζουν χρήματα «αδιακρίτως», αλλά να εξετάζουν κάθε εταιρεία ως μεμονωμένη περίπτωση, μελετώντας τα επιχειρηματικά μοντέλα και τους ισολογισμούς προσεκτικά. Άλλωστε, τονίζουν ότι ο δρόμος για την ευρεία ανάπτυξη είναι πολύ μακρύς ακόμη, με την ανεργία να παραμένει στα ύψη και το χρέος να εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έντονου προβληματισμού.