Και νέοι δικαιούχοι προστίθενται στις κατηγορίες που είναι ήδη γνωστές για το κοινωνικό μέρισμα (χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι) από το πλεόνασμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δικαιούνται το επίδομα και: χαμηλόμισθοι, εγγεγραμμένοι μακροχρόνιοι και επιδοτούμενοι άνεργοι (εφόσον πληρούν τα κριτήρια), ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων έχει διακοπεί η επαγγελματική δραστηριότητα και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Για την οριστικοποίηση των κριτηρίων βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ υπό τον αναπληρωτή υπουργό κ. Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή των κ.κ. Κουτρουμάνη και Πρωτόπαπα από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων,

Για τους χαμηλόμισθους εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί εφάπαξ 500- 1000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για όσους έχουν εισόδημα έως 8.750 ευρώ, (ή σε άλλο όριο που θα αποφασισθεί μεταξύ 7.000 και 10.000 ευρώ, όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Star).

Ταυτόχρονα, θα τεθούν και περιουσιακά κριτήρια, από τα οποία, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, θα εξαιρεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη κατοικία. Σημειώνεται, ότι τα εισοδήματα που θα ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό των δικαιούχων, είναι εκείνα που αποκτήθηκαν το 2012 και δηλώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2013.

Η βάση της συζήτησης για τον ακριβή καθορισμό των δικαιούχων, τέθηκε και κατά τη συνεδρίαση, το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί και αναμένονται τα στοιχεία από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΓΑ, τα οποία στη συνέχεια θα διασταυρωθούν ��ε στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Αναμένεται επίσης να αυξηθεί το όριο του μηνιαίου μισθού για τους ένστολους, από τα 1.500 στα 1540 ευρώ, ώστε να μην χάσουν το έκτακτο επίδομα για λίγα ευρώ οι αρκετοί ένστολοι που βρίσκονται οριακά πάνω από το συγκεκριμένο όριο.

Από το ΥΠΟΙΚ επίσης διευκρινίζεται σχετικά με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της τρόικας για την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, ότι η εισφορά αλληλεγγύης δεν είναι δεδομένο ότι θα παραταθεί για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.