Ρεπορτάζ για τις ελληνικές επιχειρήσεις που «μετανάστευσαν» στην γειτονική Βουλγαρία φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία διερωτάται γιατί μια επιχείρηση να μείνει στην Ελλάδα.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, το ρεύμα εξόδου για την Βουλγαρία ξεκίνησε πριν ακόμη ξεσπάσει η οικονομική κρίση και έγινε πιο έντονο τα τελευταία χρόνια καθώς οι επιχειρηματίες επιδιώκουν να «δραπετεύσουν από τους εξοντωτικούς φόρους και μια οικονομία που επί έξι συναπτά χρόνια έχει βυθιστεί σε ύφεση λόγω της λιτότητας». Το φορολογικό καθεστώς, άλλωστε στη Βουλγαρία για τις εταιρείες είναι πολύ πιο φιλικό από ότι στην Ελλάδα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Ο φόρος που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις είναι 10% όταν στην Ελλάδα φθάνει το 20% με 25% .

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών που εγγράφονται στη Βουλγαρία αυξήθηκε κατά 75% μεταξύ του 2010 και του 2012, από περίπου 2.200 σε σχεδόν 3.800, σύμφωνα με στοιχεία της βουλγαρικής εφορίας. Πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις που αποδίδονται σε ελληνικά ΜΜΕ, ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τις 6.000 με τις εταιρείες ελληνοβουλγαρικής ιδιοκτησίας να ξεπερνούν τις 15.000.

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι η δέσμευση Σαμαρά πως το 2014 θα είναι το έτος της οικονομικής ανάκαμψης έχει αντιμετωπιστεί «με δυσπιστία, αν όχι αποστροφή» από την επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας, καθώς η αίσθηση για την πραγματικότητα δε συνάδει με τη δημοσιονομική πρόοδο.

Ο Guardian επισημαίνει ότι παρά τη μερική ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υψηλότερο εργατικό κόστος από χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η ΠΓΔΜ, όπου ο ελάχιστος μισθός είναι περίπου 350 ευρώ τον μήνα. Επίσης, αναφέρεται πως αναλυτές στέκονται στην υψηλή ανεργία και τη φτώχεια, εκτιμώντας πως η παραγωγική οικονομία της Ελλάδας έχει σχεδόν καταρρεύσει την τελευταία τετραετία.

"Μας έδιωξαν τα μ��ημόνια"

Ένας Σερραίος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου, εξηγεί πως οικονομικά ήταν λογική κίνηση η μεταφορά του γυμναστηρίου του στο Μπλαγκόεβγκραντ. Ο ίδιος περιγράφει την οργή και τη λύπη του για τα πολλά άδεια καταστήματα στις Σέρρες και εξηγεί πως η μετεγκατάσταση της επιχείρησής του στη Βουλγαρία οφείλεται στο μνημόνιο, καθώς ο κόσμος άρχισε να περιορίζει τέτοιου είδους έξοδα.

Ένας άλλος βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας, ξενοδόχος, δηλώνει ότι «είναι αδύνατο να λειτουργήσεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα τώρα». Εξηγεί ότι «τίποτα δεν κινείται στην αγορά» και πως με τόσα πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι τράπεζες δεν δανείζουν.

Εμπορικός ��κόλουθος από την ελληνική πρεσβεία στη Βουλγαρία σχολιάζει πως έχει γίνει δέκτης πολλών εκδηλώσεων ενδιαφέροντος από επιχειρηματίες που βλέπουν τη Βουλγαρία ως καταφύγιο για τα προϊόντα τους.

Στο ίδιο ύφος και οι δηλώσεις εκπροσώπου βουλγαρικού λογιστικού γραφείου, το οποίο δέχεται καθημερινά δύο με τρία τηλεφωνήματα από ελληνικές εταιρείες που θέλουν να μετεγκατασταθούν στη γειτονική χώρα.