​Την υπογραφή «συνθήκης ειρήνης με τη Γερμανία προκειμένου να υποχρεωθούν οι Γερμανοί να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Ελλάδα» πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

Ο κ.Γλέζος που είναι και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη στην ΕΣΗΕΑ, μετά την συγγνώμη του Γερμανού Προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ στο χωριό Λιγκιάδες της Ηπείρου, ανέλυσε τις κατηγορίες οφειλών της Γερμανίας και προς το ελληνικό Δημόσιο και προς τον ελληνικό λαό, υπογραμμίζοντας πως το ύψος των οφειλών σχετικά με τις ζημιές στην ελληνική οικονομία είναι ορισμένο από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι το 1946.(Σύμφωνα με την συμμαχική επιτροπή σήμερα είναι 108 δις ευρώ).

«Είναι τρομερή η προσπάθεια νοθείας των ποσών που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα», σημείωσε ο κ. Γλέζος. «Η Γερμανία έχει πληρώσει όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα. Πριν τρεις μήνες αποφάσισε να συνταξιοδοτήσει τα θύματα εβραϊκής καταγωγής που βρίσκονται στο Ισραήλ. Μας εκδικείται η Γερμανία; ��ιατί;».

Παράλληλα, τόνισε ότι «ο όρος “πολεμικές αποζημιώσεις” δεν υπάρχει στο διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν οφειλές προσδιορισμένες από διεθνή συμβούλια. Οφειλές προς το Δημόσιο και προς τους πολίτες».

Στην ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου πάντως, τονίζεται μεταξύ άλλων πως «η καταβολή των αποζημιώσεων …. αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει μία νέα περίοδος ειρήνης και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, με θεμέλια την ειλικρίνεια, την ισότητα και την αμοιβαιότητα».