Αποτελεσματικές πολιτικές για τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που θεωρούνται διεθνώς εμπορεύσιμοι, δηλαδή τη γεωργία, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ευάγγελος Καλούσης, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου, με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης των μελών του.

Πρωτοβουλίες που να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις επενδύσεις, ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ευάγγελος Καλούσης, σημειώνοντας πως αυτός είναι ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση: «Πρέπει να βρούμε το δρόμο για την ανάπτυξη, να λειτουργήσει η πραγματική οικονομία».

Χαρακτηριστικό πάντως είναι πως, μόνο από την αρχή του χρόνου έχουν εκδοθεί 70 φορολογικοί εγκύκλιοι, δηλαδή σχεδόν μια κάθε μέρα!.

Ο κύριος Καλούσης επισήμανε και τα αντικίνητρα που θέτουν φραγμούς στην ανάπτυξη που, όπως είπε, είναι:

-Η απουσία σταθερού φορολογικού συστήματος

-Οι 28 παρακρατούμενοι φόροι υπέρ τρίτων.

-Η πολύπλοκη γραφειοκρατία και

-Οι επίσης πολύπλοκες, αντιφατικές και αλληλεπικαλυπτόμενες διατάξεις για νέες επενδύσεις, ζητώντας την απλοποίησή τους.

«Όσο είμαστε εκτός αγορών, είναι η ανάγκη και όχι η λογική που υπαγορεύει κάποιες καταστάσεις», σημείωσε ο υφυπουργός Εμπορίου, Αθανάσιος Σκορδάς, ενώ ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτης Μίχαλος πρόσθεσε: «Η μάχη της ανάπτυξης θα κριθεί από αύξηση εξαγωγών και προσέλκυση επενδύσεων».

Καμπανάκι για επιστροφή στην αβεβαιότητα, αν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει, έκρουσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας. «Βρισκόμαστε στην έξοδο από μια πολύ δύσκολη κατάσταση και στην αρχή μιας ενάρετης κατάστασης», πρόσθεσε, αλλά σημείωσε πως αυτό μπορεί να ανατραπεί, αν υπάρξει εφησυχασμός .