«Η ανάκαμψη της Ελλάδας μετά από τη διάσωση που απείλησε να προκαλέσει τη διάλυση του ευρώ είναι σε εξέλιξη» τονίζει το Bloomberg σε δημοσίευμά του με αφορμή τη χθε��ινή πώληση ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, την πρώτη μετά το 2009 από ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.

Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα πιθανόν πριν από τον Μάιο, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, το διεθνές πρακτορείο αναφέρει ότι η τιμή του ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς, που λήγει το 2017 και έχει τοκομερίδιο 5%, αυξήθηκε κατά 1 σεντ στο ευρώ μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσής του.
123123.jpg
«Δεν νομίζω ότι η Πειραιώς θα μπορούσε να επιτύχει μία τέτοια συναλλαγή πριν από ένα χρόνο, αλλά τώρα η κατάσταση στην περιφέρεια έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Φόλκερ Μάρνετ- Ίνσλινγκερ, επικεφαλής επενδύσεων σε ομόλογα της εταιρείας Deka Investment στη Φρανκφούρτη. «Βλέπουμε τεράστια ζήτηση για συναλλαγές με υψηλές αποδόσεις» πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η νέα εμπιστοσύνη αντανακλά το θετικό κλίμα για την Ευρωζώνη συνολικά, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών της Περιφέρειας, από την Ελλάδα έως την Ιρλανδία, έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 τουλάχιστον.

«Τα ελληνικά ομόλογα απέφεραν εφέτος κέρδος 18%, το μεγαλύτερο από τους τίτλους 15 αγορών της Ευρωζώνης. Τα πορτογαλικά ομόλογα απέφεραν κέρδος 10% και τα ισπανικά 5,3%» επισημαίνει το διεθνές μέσο.

Το Bloomberg φιλοξενεί και τις εκτιμήσεις αναλυτών της Royal Bank of Scotland που τονίζουν ότι η έκδοση του ομολόγου από την Πειραιώς καταδεικνύει τον βαθμό της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις περιφερειακές χώρες και υποδηλώνει ότι «πιθανόν επίκειται η έξοδος της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές».