​Υποχώρηση της τρόικας υπήρξε στα εργασιακά θέματα, καθώς αποφασίστηκε ότι δε θα γίνουν απολύσεις το 2015 στο δημόσιο, ενώ στο θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων δεν αλλάζει τίποτα τουλάχιστον για 6 μήνες.

Η τρόικα επεδίωκε χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου εταιρίες που ήθελαν να αναδιαρθρωθούν και να αποφύγουν την πτώχευση να είχαν το δικαίωμα να κάνουν ομαδικές απολύσεις, ωστόσο, επικράτησε η άποψη της Κυβέρνησης πως κάτι τέτοιο στην παρούσα χρονική συγκυρία θα οδηγούσε στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους, απορρυθμίζοντας την αγορά εργασίας.

Μετά από 178 μέρες διαπραγματεύσεων, κυβέρνηση και τρόικα κατέληξαν ότι το καθεστώς στο θέμα των ομαδικών απολύσεων παραμένει ίδιο τουλάχιστον για 6 μήνες, δηλαδή, θα εγκρίνονται μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας το οποίο απαρτίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους. Την ίδια ώρα το δικαίωμα άσκησης βέτο από την πλευρά του Υπουργού Εργασίας δε θα καταργηθεί με νόμο όπως επεδίωκε η τρόικα.

Εν τω μεταξύ, σε αδιέξοδο βρίσκονται εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έχουν μπει άρθρο 99 ,δηλαδή έχουν πτωχεύσει, αφού παραμένουν απλήρωτοι για μήνες- καθώς ουσιαστικά η επιχείρηση έχει κλείσει-, αλλά και επειδή δεν μπορούν να απολυθούν, δε δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας.

Δείτε περισσότερα στο ΒΙΝΤΕΟ του STAR