Στα 2,9 δισ. ευρώ ανέρχεται το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, με βάση τα κριτήρια του προγράμματος προσαρμογής , όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, την Τρίτη. 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να επιστραφεί στους φορολογούμενους, σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου.

Όπως ανακοίνωσε ήδη ο πρωθυπουργός, ποσό 500 εκατ. ευρώ από αυτά θα δοθεί - ως κοινωνικό μέρισμα, στους εισοδηματικά ασθενέστερους και στους ένστολους. Το εν λόγω βοήθημα θα καταβληθεί -σύμφωνα με πηγές του υπουργείου- τον Μάιο με μορφή εφάπαξ ενίσχυσης και με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ανάλογα αυτών που ισχύουν για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου, ποσό περίπου 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την εξόφληση του χρέους της χώρας, 1 δισ. ευρώ θα πάει στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, 350 εκατ. ευρώ θα καλύψουν το κόστος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών κατά 2,9% και εργαζομένων κατά 1%) για το 2014.