Ενστάσεις στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για την τροποποίηση του φόρου υπεραξίας ��ροβάλει η τρόικα, η οποία βλέπει απώλεια σημαντικών εσόδων.

Στο μεταξύ, το μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων παραμένει για τρίτο μήνα καθώς η αδυναμία υπολογισμού και εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από φορολογούμενους, εφοριακούς και συμβολαιογράφους έχει οδηγήσει σε βαθιά κατάψυξη την κτηματαγορά.

Η βασική διαφωνία των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, που διαπραγματεύονται με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στο φόρο υπεραξίας στοχεύοντας στο να κάνουν το φόρο εφαρμόσιμο και λειτουργικό, έχει να κάνει με την τιμαριθμοποίηση της τιμής κτήσης.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς την τρόικα είναι η τιμή κτήσης να «διορθώνεται» με τον υπολογισμό του πληθωρισμού από το έτος που το ακίνητο αποκτήθηκε έως και το έτος πώλησης. Πρακτικά, η τιμή κτήσης ουσιαστικά αυξάνεται με βάση τον πληθωρισμό των ετών που διακρατήθηκε. Για παράδειγμα, αν ένα ακίνητο αποκτήθηκε έναντι ενός εκατομμυρίου δραχμών (περίπου 3.000 ευρώ) το 1990 και από τότε έως και το 2014 που πωλείται ο συνολικός πληθωρισμός ήταν 150% η τιμή κτήσης με σημερινές αξίες είναι 7.500 ευρώ. Αν το ακίνητο πωλείται σήμερα 50.000 ευρώ τότε η υπεραξία διαμορφώνεται στα 42.500 ευρώ. Αν δεν είναι πληθωριστεί η τιμή κτήσης τότε η υπεραξία θα ήταν 47.000 ευρώ.

Η ένσταση της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτός ο πληθωρισμός της τιμής. Οι τροϊκανοί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η υπεραξία και κατά συνέπεια θα μειωθούν και τα φορολογικά έσοδα. Ενστάσεις υπάρχουν α��ό την τρόικα και για την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών να απαλλαγούν πλήρως από το φόρο υπεραξίας τα ακίνητα που έχουν διακρατηθεί για περισσότερα από 25 χρόνια. Και αυτή η ρύθμιση οδηγεί σε απώλειας εσόδων.

Στα θέματα, τέλος, των εξοντωτικών φορολογικών προστίμων οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ τρόικας και υπουργείου Οικονομικών. Όλες οι βελτιώσεις και διορθώσεις στο φορολογικό πλαίσιο αναμένεται να γίνει με φορολογικό νομοσχέδιο σκούπα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως και το τέλος της επόμενης εβδομάδας.