​Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας έως το βράδυ, συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις κορυφαίων υπουργών με την τρόικα, την ώρα που τα «αγκάθια» φαίνεται πως θα παραπεμφθούν για λύση σε πολιτικό επίπεδο, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Μετά τις 11ωρες διαπραγματεύσεις του Σαββάτου, στις οποίες υπήρξε σύγκλιση απόψεων σε αρκετά ζητήματα αλλά και διαφωνίες σε άλλα, οι εκπρόσωποι της τριμερούς και κυβερνητικά στελέχη θα έχουν σήμερα νέο γύρο επαφών, με φόντο το Eurogroup της Δευτέρας: την αρχή θα κάνει ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ θα ακολουθήσει ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Παρότι πήγε καλά, είμαστε κοντά και δεν μπορώ να πω ότι είμαστε δυσαρεστημένοι, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα κλείσουμε την Κυριακή», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ακόμη θέματα, όπως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τα εργασιακά, οι αλλαγές στο Δημόσιο και τα ενεργειακά, που μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία ή να την κλείσουν με αστερίσκους.

Στην τελευταία περίπτωση, ο Πολ Τόμσεν και η παρέα του θα αναχωρήσουν τη Δευτέρα από την Αθήνα και θα επανέλθουν σε μερικές ημέρες ή η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με e-mails. Την ίδια μέρα, εξάλλου, ενδέχεται να μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Γιάννης Στουρνάρας, καθώς αναμένονται εξελίξεις στο ζήτημα της τραπεζικής ενοποίησης.

Τι έγινε στις διαπραγματεύσεις του Σαββάτου

Συνοπτικά, μετά τις επαφές που έγιναν το Σάββατο, προέκυψαν τα εξής:

- στη συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη η τρόικα επέμεινε στην εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ κατά 100%, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές ότι επιθυμ��ί να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα, με τις δύο πλευρές να ορίζουν νέα συνάντηση για σήμερα το απόγευμα. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει σύγκλιση», ενώ άλλο στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι «είμαστε στο 80% και λίγο παρακάτω σε σχέση με τις προτάσεις όπως αυτές περιγράφονται από τον ΟΟΣΑ».

- χωρίς τελική συμφωνία για τα ενεργειακά, αλλά με πρόοδο σε αρκετά επιμέρους ζητήματα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

- για «μεγάλη σύγκλιση» μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τριμερούς στην συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων που είναι υπό διαπραγμάτευση έκανε λόγο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, μετά τη συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με την τριμερή.

- χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους επικεφαλής της τριμερούς, με όλα τα προς διαπραγμάτευση θέματα (με κυρίαρχο τις απολύσεις στο Δημόσιο) να παραμένουν ανοιχτά.

Δείτε στο βίντεο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star όσα έγιναν με την τρόικα το Σάββατο