​Με τίτλο «50 χρόνια τρόικα», η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt χαρακτηρίζει την τρόικα ως τον πιο μισητό θεσμό στην Ευρώπη.

«Η τρόικα εποπτεύει τα πακέτα βοήθειας στις χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση και ελέγχει την εφαρμογή των ριζικών μεταρρυθμίσεων, που είναι προϋπόθεση για την οικονομική στήριξη. Τον Δεκέμβριο η Ιρλανδία κατέφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Χρειάστηκε όμως το δεκανίκι της επιμήκυνσης αποπληρωμής των πιστώσεων σε περισσότερα από 20 χρόνια και την δεκαετή αναστολή καταβολής των τόκων», αναφέρει η εφημερίδα, εκτιμώντας πως για μισό ακόμη αιώνα η Ελλάδα θα είναι υπό τον έλεγχο των δανειστών.

Η Handelsblatt αναφέρει πιο συγκεκριμένα πως στο τραπέζι για την χώρα μας βρίσκεται ακόμη και το ενδεχόμενο μιας επιμήκυνσης, που θα αγγίζει τα 50 χρόνια.

«Για να διασφαλιστεί ωστόσο η βιωσιμότητα του χρέους, Ελλάδα και Πορτογαλία θα πρέπει να αυξήσουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να δοθεί μια νέα προοπτική ιδίως στους νέους, έτσι ώστε να μην θεωρούν ότι για τα επόμενα 30 χρόνια ο μόνος στόχος θα είναι η αποπληρωμή πιστώσεων και τόκων», επισημαίνει η εφημερίδα σύμφωνα με την Deutsche Welle.