​«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει μείωση του κατώτατου βασικού μισθού ή της βασικής σύνταξης». Αυτό διαβεβαίωσε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Η θέση μας, όμως, είναι ξεκάθαρη και για τα δικαιώματα των εργαζομένων και για τον κατώτατο μισθό. Σε καμία περίπτωση, μέχρι το 2017, δεν θα υπάρξουν αλλαγές, που δεν θα στοχεύουν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» ξεκαθάρισε ο κ.Κεγκέρογλου.

Όπως τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, ο βασικός κατώτατος μισθός των 586 ευρώ θα ισχύει μέχρι το 2017, οπότε και θα εξεταστεί ο καινούργιος τρόπος υπολογισμού του. «Μέχρι τότε έχουμε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σε σχέση με το βασικό μισθό. Ελπίζουμε και επιδιώκουμε ότι τότε και οι συνθήκες θα είναι καλύτερες, για να βελτιωθεί ο βασικός μισθός» επισήμανε.

Ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι μέχρι το Νοέμβριο του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως το σύστημα ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου, οπότε θα λυθούν τα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης.

Ο κ. Κεγκέρογλου παραδέχτηκε ακόμα ότι «υπάρχουν έμμεσες ή άμεσες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί», προσθέτοντας ότι «γι' αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τη δράσ�� μας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για να μειωθούν».

Απαντώντας, στους ισχυρισμούς του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α.Μητρόπουλου πως η βασική σύνταξη θα καταργηθεί από 1/1/2015 για όλους τους συνταξιούχους, καθώς θα περιοριστεί η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι δεν είναι σωστό να καλλιεργείται κλίμα αδικαιολόγητης ανασφάλειας με επίκληση λανθασμένων στοιχείων, καθώς, όπως είπε, το θέμα αυτό αφορά 2,5 εκατομμύρια Έλληνες.

«Η κρατική χρηματοδότηση και για το 2014 και για το 2015 που αφορά τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης είναι προσδιορισμένη, είναι συγκεκριμένη και είναι 9 δισ. 700 εκατ. ευρώ, πλην του Δημοσίου, που είναι επιπλέον άλλα 5 δισ., ενώ τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμεί��ν φθάνουν στα 12.100.000.000 ευρώ. Για να φύγει κάθε σκιά και να μην υπάρχει αβεβαιότητα, τονίζω ότι τα ποσά αυτά υπερκαλύπτουν πλήρως τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και δεν υπάρχει κανένα θέμα στο να δημιουργηθεί κενό με τη χρηματοδότησή του τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου.