Με την τρόικα να πιέζει για απελευθέρωση των απολύσεων και απολύσεις στο Δημόσιο, ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η διαπραγμάτευση μεταξύ της ΓΣΣΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η προηγούμενη σύμβαση έχει ήδη λήξει, ενώ στο τέλος του Μαρτίου λήγει και η μετενέργεια της, γεγονός που σημαίνει ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα πρέπει μέσα σε διάστημα λιγότερο από δύο εβδομάδες να συμφωνήσουν, διαφορετικά θα υπάρξουν ατομικές συμβάσεις με τους εργοδότες να ορίζουν τους μισθούς που οι ίδιοι επιθυμούν.

Πάντως η ΓΣΕΕ βρίσκεται σε δυσμενή θέση, καθώς τα μνημόνια δίνουν «όπλα» στους εργοδότες για να πιέσουν

Η ΓΣΕΕ ζητά την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προ του μνημονίου επίπεδα, καθώς και την επαναφορά των επιδομάτων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα η Συνομοσπονδία διεκδικεί:

-Κατώτατο όριο ημερομισθίου εργατοτεχνίτη/τριας, χωρίς προϋπηρεσία, 33,57 ευρώ.

-Κατώτατο όριο μισθού υπαλλήλου, χωρίς προϋπηρεσία, 751,29 ευρώ.

-Άρση της άνισης μισθολογικής μεταχείρισης σε βάρος των νέων εργαζομένων με μόνο κριτήριο την ηλικία κάτω των 25 ετών.

-Διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού, επίδομα γάμου 10%, μέχρι τρεις τριετίες με 10% για προϋπηρεσία των υπαλλήλων και μέχρι έξι τριετίες με 5% για προϋπηρεσία εργατοτεχνιτών.

-Διατηρητική ρήτρα ότι όλοι, ανεξαιρέτως, οι όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.

-Επαναρρύθμ��ση της γονικής άδειας (μειωμένου ωραρίου), που είχε καθορισθεί με προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., ώστε και ο πατέρας να έχει αυτοτελώς το ίδιο δικαίωμα.

ΒΙΝΤΕΟ STAR ΕΚΠΟΜΠΗ LIVE U