Χιλιάδες νέες εμπορικές μισθώσεις αναμένουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να συναφθούν μετά την νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου ανάπτυξης, η οποία λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες της κρίσης στην αγορά. Από την μεριά τους στη συνομοσπονδία εμπόρων τονίζουν πως 3 χρόνια ελάχιστης μίσθωσης δεν είναι αρκετά, την ώρα που η τρόικα ζητά πλήρη απελευθέρωση.

Ο Στράτος Παραδιάς (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ) δηλώνει :

«Με τον καινούριο νόμο που ρυθμίζει τις επαγγελματικές μισθώσεις περιμένουμε χιλιάδες νέες μισθωτικές συμβάσεις να συναφθούν σε όλη την χώρα, ιδιαίτερα στα κέντρα τα εμπορικά των πόλεων με όρους που θα συμφωνήσουν αμοιβαία οι συμβαλλόμενοι με βάση το κοινό τους συμφέρον».

Στο νομοσχέδιο των 842 σελίδων για την εξωστρέφεια καταργήθηκε η 12ετία, καθώς 3 χρόνια είναι πλέον το ελάχιστο όριο της εμπορικής μίσθωσης με την τρόικα να πιέζει για πλήρη απελευθέρωση.

Μειώθηκε στο μισό επίσης η αποζημίωση που οφείλει ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή σε περίπτωση πρόωρης λήξης του συμβολαίου, με 8 αντί για 16 ενοίκια σε περίπτωση ιδιόχρησης και 6 από 12 σε περίπτωση ανοικοδόμησης.

Η αποζημίωση άυλης εμπορικής αξίας, του λεγόμενου «αέρα» καταργήθηκε. Σύμφωνα με την προηγούμενη ρύθμιση ο ιδιοκτήτης όφειλε στο παρελθόν 24 ενοίκια στον ενοικιαστή με την λήξη της μίσθωσης για την πελατεία και την φήμη που είχε φτιάξει κατά την διάρκεια του συμβολαίου.

Ο Πρόεδρος των Εμπόρων Βασίλης Κο��κίδης, δήλωσε από την πλευρά του στο Star:

Οι νέες εμπορικές μισθώσεις πρέπει να έχουν συμβατική διάρκεια τουλάχιστον 9 ετών για τρεις σοβαρούς λόγους. Ο πρώτος είναι η επιστροφή του ΦΠΑ από την επένδυση στο ακίνητο, η δεύτερη είναι η φορολογική απόσβεση και η τρίτη και κυριότερη η ένταξη της επιχείρησης σε προγράμματα του ΕΣΠΑ”.

Το υπουργείο Aνάπτυξης εκτιμά πως με το νέο καθεστώς θα υποχωρήσουν τα ενοίκια αφού η δέσμευση των ακινήτων θα γίνεται για λιγότερα χρόνια και θα ξεκολλήσει η αγορά επαγγελματικής στέγης.