Το σχέδιο της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές φέτος, συναντά αντιδράσεις από τους πιστωτές της, οι οποίοι ανησυχούν ότι έτσι η κυβέρνηση θα χαλαρώσει τις προσπάθειες να διορθώσει την οικονομία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Η τρόικα έχει εκφράσει την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση ίσως επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος εάν επιχειρήσει να γλιστρήσει από τα δεσμά του προγράμματος διάσωσης, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι, ένας Έλληνας και ένας από την ΕΕ.

«Η τρόικα συνειδητοποιεί τώρα πως όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10% και είχαν όλη τη διαπραγματευτική ισχύ, ήταν πολύ επικεντρωμένοι στην λιτότητα αντί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δηλώνει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο. «Μια επιστροφή στις αγορές θα σήμαινε ότι κάποιες από τις σκληρότερες μεταρρυθμίσεις, ίσως να μην τεθούν ποτέ σε εφαρμογή».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η «μόχλευση» της τρόικας στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά ήδη εξασθενεί. Με την οικονομία να είναι στα πρόθυρα να βγει από την εξαετή ύφεση και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να εμφανίζει πλεόνασμα σε πρωτογενή βάση, ο πρωθυπουργός έχει αρκετό ρευστό για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Χρειάζεται μόνο να δανειστεί για να αποπληρώσει τα 321 δισ. ευρώ του χρέους.

Αυτό που είναι σημαντικό, συνεχίζει το Bloomberg, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια των εταίρων της ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Επομένως, ακόμη και εάν η τρόικα θ�� μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα κηρύξει στάση πληρωμών στην ίδια της την κεντρική τράπεζα, με το να μην δίνει την εδώ και καιρό καθυστερούμενη δόση από το μηχανισμό διάσωσης, τόσο οι αγορές όσο και τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων έχουν κάποια προστασία από τη διάσωση.

Η Ελλάδα δεν περιμένει να πετύχει μια συμφωνία για την επόμενη δόση στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σε τηλεφωνική συνέντευξη στις 8 Μαρτίου. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η τρόικα θα έχει ολοκληρώσει την έκθεσή της μέχρι τις 16 Μαρτίου, δηλώνει ο αξιωματούχος.

«Οι συνομιλίες προχωρούν και η ατμόσφαιρα είναι εποικοδομητική», ανέφερε μέσω e-mail ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Simon O’ Connor μέσω e-mal επίσης στις 8 Μαρτίου. Και συνέχισε αναφέροντας ότι «ασφαλώς, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το πότε ακριβώς θα έλθουμε σε συμφωνία».

Τα στελέχη της τρόικας ανησυχούν ότι καθώς χάνουν την «μόχλευσή» τους στην ελληνική κυβέρνηση, η χώρα θα πέσει ξανά στα λάθη που ξεκίνησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, αναφέρουν οι αξιωματούχοι από Ελλάδα και ΕΕ. Σε αυτό το σενάριο, τα κράτη-μέλη του ευρώ μπορεί να αρνηθούν μια νέα διάσωση, δηλώνουν.

Ο μόνος τρόπος που θα εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στις αλλαγές που χρειάζονται για να φτιάξει την οικονομία της είναι με ένα νέο δάνειο, που θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σύμφωνα με το Bloomberg