Μπορεί τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για τη νεανική επιχειρηματικότητα να είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο οι νέοι εξακολουθούν να φοβούνται να ξεκινήσουν εν μέσω κρίσης μία δική τους επιχείρηση.

Ως μεγαλύτερα εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια εμφανίζονται η έλλειψη κεφαλαίων αλλά και το ανασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Πώς να ανοίξεις τη δική σου επιχείρη��η όταν δεν υπάρχει το ρευστό ακόμα και από τους μεγάλους σε ηλικία; Πώς θα κινηθεί η αγορά; Άντε, και το ανοίξαμε το μαγαζί. Και τι έγινε; Λένε και για επιδοτήσεις κλπ. μέσω ΈΣΠΑ αλλά δε γίνεται κάτι» αναφέρουν νέοι και νέες στο STAR.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, πάνω από 160.000 νέοι 25-34 ετών δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στον επιχειρηματικό στίβο, ενώ περίπου 450.000 άτομα βρίσκονταν σε φάση εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας το 2012.

«Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει σε σχέση με το είδος των επιχειρήσεων που επιλέγουν να δημιουργήσουν οι νέοι επιχειρηματίες» δηλώνει στο STAR ο Ανδρέας Στεφανίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών.

«Έχει αρχίσει και γίνεται καλύτερο το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά ακόμα και εν μέσω κρίσης το 90% των επιχειρήσεων παραμένουν στο εσωστρεφές μοντέλο, της καφετέριας και του frozen yoghurt, επιχειρήσεις που ο ένας πουλάει στον άλλο στην ελληνική οικονομία. Μόνο το 10% των επιχειρήσεων δείχνουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα εκτός Ελλάδος» προσθέτει ο ίδιος.

Δείτε το ρεπορτάζ του STAR…