Το βασικό πρόβλημα που αναγκάζει τις ελληνικές βιομηχανίες είτε να βάζουν λουκέτο είτε να φεύγουν στο εξωτερικό είναι το κόστος της υψηλής φορολογίας στην ενέργεια, καθώς πληρώνουν μέχρι και 49% ακριβότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Χαλυβουργία… Εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής απέκλεισαν το πρωί τα διόδια της Ελευσίνας καθώς από τους 263 εργαζόμενους οι 200 βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

«Ο κυριότερος λόγος που έχουμε φτάσει σήμερα εδώ είναι το ενεργειακό κόστος που μαστίζει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ελλάδα. Η υψηλή φορολογία στην ενέργεια, είναι ο αποκλειστικός παράγοντας που οδηγεί τις ελληνικές βιομηχανίες στο εξωτερικό» δηλώνει στο STAR ο Γιώργος Γάκης, πρόεδρος των εργατοϋπαλλήλων της Χαλυβουργικής.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις παρά τις αντίξοες οικονομικά συνθήκες.

Σε πείσμα των καιρών η Υαλουργία «Γιούλα», η μοναδική βιομηχανία γυαλιού που υπάρχει στην Ελλάδα, δεν έχει κάνει ούτε μια απόλυση, παρά την κρίση στην βαριά βιομηχανία.

Οι κλίβανοι της υαλουργίας λειτουργούν 24 ώρες το 24ώρο, δίνοντας δουλειά σε δεκάδες εργαζόμενους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η υψηλή φορολογία στην ενέργεια, κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη για τη «Γιούλα».

Το 2009 η μέση τιμή που πλήρωνε η Γιούλα στη ΔΕΠΑ ήταν 29,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Το 2013 ήταν στα 43 ευρώ, δηλαδή αύξηση 49%.

«Το 2009 πληρώναμε 5 εκ. ευρώ για αέριο. Το 2012 πληρώσαμε 8 εκ. ευρώ για αέριο. Στο ρεύμα πληρώναμε 150.000 και τώρα 300.000. Καταλαβαίνετε πως με τέτοια κοστολόγια δεν μπορεί να λειτουργήσει καμιά βιομηχανία» αναφέρει στο STAR ο γενικός διευθυντής της βιομηχανίας Άκης Τσαντεκίδης.

Δείτε το ρεπορτάζ του STAR…