Την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της ελληνικής βοήθειας εξετάζει η Γερμανία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, που κυκλοφορεί σήμερα Τρίτη με τον τίτλο «Ο Συνασπισμός εργάζεται για τη μεταρρύθμιση της βοήθειας προς την Ελλάδα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Μέρκελ παρουσιάζεται να θεωρεί πως οι επιδόσεις που εκφράζονται σε μέτρα θα πρέπει να αντικατασταθούν με μεγάλους στόχους πολιτικής για την υλοποίηση των οποίων θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτή την προσέγγιση που προήλθε κυρίως από τις εμπειρίες του ΔΝΤ στις αναπτυσσόμενες χώρες. Με ποια μέτρα θα γίνεται η επίτευξη των στόχων αυτών, οι Έλληνες θα μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους για τον εαυτό τους» λέει το Βερολίνο και επεξηγώντας τη θέση αυτή η εφημερίδα αναφέρει πως αντί να δίνουν λίστα με περισσότερα από 100 μέτρα που πρέπει να ληφθούν, οι διεθνείς πιστωτές θα δίνουν στην ελληνική κυβέρνηση 20 στόχους που θα πρέπει να επιτύχουν.

Η εφημερίδα φιλοξενεί τις απόψεις του εκπρόσωπου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Μανουέλ Σαραζίν σύμφωνα με τον οποίο η γερμανική αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε να αρνηθεί τις βασικές σκέψεις για τον αναπροσανατολισμό των προγραμμάτων βοήθειας.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως εκτός από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι άλλοι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν μιλούν για το ενδεχόμενο τρίτης δανειακής στήριξης προς την Ελλάδα.

Υπογραμμίζεται ακόμα πως οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση για να λάβει τη δόση των 10 δισ. ευρώ του Μαΐου είναι ημιτελείς. «Για εμάς, αυτό είναι δεν είναι αρκετό για να πληρώσουμε την επόμενη δόση» ανέφερε στην εφημερίδα κυβερνητικό στέλεχος.

Τέλος, η Die Welt υποστηρίζει πως οι δυνατότητες των Ευρωπαίων να ασκήσουν πιέσεις στους Έλληνες περιορίζονται, καθώς εκκρεμ��ύν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο και το ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΦΩΤΟ allvoices