Συνεχίζονται οι πιέσεις της τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση, παρά την αισιοδοξία κυβερνητικών πηγών τις τελευταίες ημέρες ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και ότι θα υπάρξει τελικά η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης, πριν την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

‘Ηδη, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται, στον 7ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντησή τους με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εξακολουθεί να έχει ενστάσεις για το πρωτο��ενές πλεόνασμα, όχι μόνο όσον αφορά τον ακριβή υπολογισμό του αλλά και σχετικά με τη διάθεσή του μεγαλύτερου ποσοστού του για τη «διόρθωση κοινωνικών αδικιών» (σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους π.χ.), όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Διάσταση απόψεων εξακολουθεί να υπάρχει και για το δημοσιονομικό κενό 2014-15, καθώς υπάρχει μία «τρύπα» από τον τρόπο εφαρμογής του νέου φόρου ακινήτων που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση (την υπολογίζει στα 300 εκ. ευρώ), από τη μείωση εργοδοτικών εισφορών κλπ.

Ζήτημα υπάρχει και με την εφαρμογή του «μεταρρυθμιστικού πακέτου» που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, με μία σειρά προτεινόμενων ρυθμίσεων προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης απαντούν επικαλούμενοι τις προωθούμενες αλλαγές, όπως για το φρέσκο γάλα και τις νέες κατηγορίες ποιότητας ανάλογα με τη διάρκειά του, την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων μόνο από τα φαρμακεία αλλά με απελευθέρωση της τιμής τους, την αλλαγή στην πώληση του ψωμιού (που ήδη έχει γίνει με το κιλό), με την απελευθέρωση τιμών στα σχολικά βοηθήματα για τους ξενόγλωσσους τίτλους κ.α.