​Δημοσιονομικά, μεταρρυθμίσεις που έχει συστήσει ο ΟΟΣΑ και όχι μόνον είναι τα "αγκάθια"... στο δρόμο του οικονομικού επιτελείου που οδηγεί στη δόση των σχεδόν 9 δις ευρώ.

Στη συνάντηση που θα έχει σήμερα Δευτέρα στις 4 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας με τους κ.κ. Ματθίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) αναμένεται να εξετασθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και ζητήματα σχετικά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και τις αλλαγές που εξετάζονται στο μέτωπο της φορολογίας, των τραπεζών και των μεταρρυθμίσεων.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε το βράδυ της Κυριακής πως η Κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για τον προσδιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος τ��υ 2013 , ο υπολογισμός του οποίου έχει γίνει με τη μεθοδολογία του προγράμματος στήριξης και όχι με τη μεθοδολογία της Eurostat.

Τι σημαίνει αυτό;

Απλά ότι ως νούμερο δεν θα ταυτίζεται με το μέγεθος που θα ανακοινώσει η Στατιστική Υπηρεσία στις 23 Απριλίου.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 είναι 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ, για το 2015 στο 3% του ΑΕΠ και για το 2016 στο 4,5% του ΑΕΠ.

Η τρόικα θε��ρεί πως ο στόχος του 2014 θα επιτευχθεί μόνον εάν στο πλεόνασμα του Προϋπολογισμού 2013 προστεθούν και νέα μέτρα.

Ενδεικτικά θεωρεί πως τα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ που είχε η Κυβέρνηση από τον ΦΑΠ 2011 και 2012 και τα οποία εισπράχθηκαν μέσα στο 2013 δεν θα επαναληφθούν, ενώ θεωρεί πως μη επαναλαμβανόμενα είναι και τα έσοδα 500 εκατ. ευρώ περίπου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Καθώς λοιπόν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα επαρκεί οριακά για να καλύψει τον στόχο του 2014, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να μη διανεμηθεί το 70% του πλεονάσματος του 2013 στην κοινωνία, αλλά ένα μικρότερο ποσοστό.

Οι αγορές προϊόντ��ν

Στις 7 το απόγευμα και στην συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και Υγείας Αδ. Γεωργιάδης με τους επικεφαλής της τρόικας θα καταδειχθεί το εάν η τριμερής αποδέχεται τις ελληνικές θέσεις για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που υιοθετούν κατά 80% τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.
Βάρος θα δοθεί στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα οποία η Κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει να απελευθερωθεί πιλοτικά η τιμή πώλησης τους εντός των φαρμακείων.Αν τελικά η τιμή τους δεν μειωθεί, τότε θα υπάρξει απελευθέρωση της διάθεσής τους και εκτός φαρμακείων.

Για το γάλα θα προταθεί να καταργηθεί η αναγραφή φρέσκο και η μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος να καθορίζεται ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζει ο κάθε παραγωγός, εφόσον αυτή τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τα βιβλία, αν και ο ΟΟΣΑ πρότεινε την κατάργηση της καθορισμένης μέγιστης έκπτωσης 10% στην τιμή των νέων βιβλίων, το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει τη διατήρηση της καθορισμένης μέγιστης έκπτωσης 10% στην τιμή των νέων βιβλίων μόνο για την πρώτη έκδοση.

Η αγορά εργασίας

Στη συνάντηση που θα έχει μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Κ. Γ. Βρούτσης με τους επικεφαλής της τρόικας θα εξετασθούν θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα ήδη από τις 16 Δεκεμβρίου, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Ακόμη, τις δύο πλευρές αναμένεται να απασχολήσουν η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η περικοπή των φόρων υπέρ τρίτων και η ρύθμιση των δανείων του ΟΕΚ.

Τα παραπάνω ζητήματα προκαλούν μεγάλες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις και η κυβέρνηση επιθυμεί να πετύχει τη σταδιακή εφαρμογή τους έως το 2016.

Η συνάντηση με Προβόπουλο

Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται και η συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλής των δανειστών με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο την προσεχή Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου. Στο επίκεντρο της συνάντησης τους θα βρεθούν η διαγνωστική μελέτη της Blackrock και ο τελικός προσδιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας, το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούν στις ανάγκες της Eurobank. Τέλος, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα δώσουν μεγάλο βάρος και στα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

ΒΙΝΤΕΟ STAR ΕΚΠΟΜΠΗ Live U