​Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση «σπιντάρει» σε όλα τα μέτωπα προκειμένου να υποδεχτεί την τρόικα, στην Γερμανία εμφανίζονται σύννεφα στην σχέση Σόιμπλε και Μέρκελ εξαιτίας της …. Ελλάδας!

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανάλυση της η Deutsche Welle, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεδίωκε τη δρομολόγηση πριν από τις ευρωεκλογές ενός ακόμη πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, κάτι το οποίο «σκόνταψε» στις αντιρρήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ. Και αυτό γιατί η κυρία Μέρκελ, φοβάται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πολιτικό κόστος ενόψει των ευρωεκλογών και των πιέσεων που δέχεται από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD), το οποίο πολύ οριακά δεν κατάφερε να μπει πρόσφατα στην γερμανική βουλή!

Το «ελληνικό πρόβλημα» δίνει αέρα στα πανιά των ευρωσκεπτικιστών, καθώς παρά τον πακτωλό των δανείων που της έχουν χορηγηθεί η Ελλάδα «δεν βρίσκεται ακόμη εκτός κινδύνου», όπως παρατηρεί η Neue Osnabrücker Zeitung.

Στην πραγματικότητα, όλοι αναμένουν τα στοιχεία της Eurostat στις 23 Απριλίου. Εάν επιβεβαιωθεί το «πρωτογενές πλεόνασμα» στον προϋπολογισμό του 2013, και μάλιστα εάν αυτό είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα διστάσει να εκπέμψει στην Αθήνα ένα θετικό μήνυμα, ακόμη και χωρίς το πράσινο φως της καγκελαρίας. Άλλωστε, το έκανε και πριν από τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν παραδέχθηκε ότι θα απαιτηθεί ενδεχομένως και ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ένα υψηλό πλεόνασμα θα δικαιώσει την πολιτική Σόιμπλε και κατά συνέπεια την διαχείριση της «ευρωκρίσης» από το Βερολίνο. Όπως σημειώνει το Der Spiegel, στόχος του Σόιμπλε είναι να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης πρ��ς τους Έλληνες και να καταστήσει σαφές πως μπορούν να υπολογίζουν σε περαιτέρω στήριξη μετά τις εκλογές. Χωρίς μια τέτοια προοπτική ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβλέπει τον κίνδυνο ενίσχυσης “ριζοσπαστικών” κομμάτων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα και σε μια αναζωπύρωση της «ευρωκρίσης».