Δέσμη μέτρων είναι έτοιμη να ανακοινώσει -πιθανότατα αύριο- η Κυβέρνηση, για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.

Τα μέτρα θα αφορούν τόσο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί:

* Ο τρόπος που θα εφαρμόζονται οι συμβάσεις διακοψιμότητας με τις βιομηχανίες, οι οποίες θα προβλέπουν μείωση της τιμής ηλεκτρικού, όταν ο διαχειριστής του Συστήματος, ζητά περικοπή φορτίων.

* Για το φυσικό αέριο αναμένεται να ανακοινωθεί περιορισμός στα περιθώρια κέρδους της ΔΕΠΑ.

* Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να δοθεί λύση και στο πρόβλημα που έχουν κάποιες βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η Χαλυβουργική, οι οποίες απώλεσαν το δικαίωμα να προμηθεύονται αέριο απευθείας από τη ΔΕΠΑ (λόγω χαμηλής κατανάλωσης δεν θεωρούνται επιλέγοντες πελάτες) και θα πρέπει να κάνουν νέες συμβάσεις με τις ΕΠΑ που πουλούν το αέριο ακριβότερα από τη ΔΕΠΑ.

* Τέλος, μείωση στο αέριο αναμένεται να υπάρξει και από τη νέα σύμβαση της ΔΕΠΑ με τη Gazprom.

Από την πλευρά της βιομηχανίας, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν χαρακτηρίζονται μεν θετικά αλλά επισημαίνεται ότι δεν λύνουν το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας.

Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ο συμβατός με το Ευρωπαϊκό δίκαιο μηχανισμός αντιστάθμισης του κόστους αγοράς ρύπων, τον οποίο ήδη εφαρμόζουν αρκετές χώρες της ΕΕ, ενώ θέτουν και θέμα μείωσης της φορολόγησης του φυσικού αερίου και του ηλ��κτρικού.

Ειδικά για τη χαλυβουργία, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από το συνδυασμό κρίσης και ακριβής ενέργειας, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το κόστος της μεγαβατώρας (1.000 κιλοβατώρες) θα πρέπει να μειωθεί συνολικά κατά περίπου 30 ευρώ από τα 80 και πλέον που είναι σήμερα. Κάτι τέτοιο δε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνολικά μέτρα που θα αφορούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, το μηχανισμό αντιστάθμισης για τους ρύπους και τη φορολόγηση του ηλεκτρικού.