Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποφάσεις για την υπέρβαση της κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες θα έχει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. στη Σύνοδο των G20, που θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο (22 - 23 Φεβρουαρίου) στο Σίδνεϊ, χωρίς, ωστόσο, την παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο η γενική γραμματέας του υπουργού Οικονομικών, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, καθώς ο κ. Στουρνάρας δεν θα μεταβεί στην Αυστραλία -όπου θα δώσουν το «παρών» οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών. Ο ίδιος θα βρίσκεται στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η υπουργική σύνοδος του G20 θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Μπρισμπέιν στις 15 και 16 Νοεμβρίου, περίοδο που την προεδρία της Ε.Ε. θα ασκεί πλέον η Ιταλία. Στ�� επίκεντρο θα βρεθούν η κρίση στις αναδυόμενες αγορές και η ενίσχυση και η βελτίωση του τρόπου διαχείρισης των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συστημάτων, με την Ελλάδα και την Ε.Ε. να τάσσονται υπέρ της στήριξης των αναδυόμενων οικονομιών και να δεσμευθούν πως θα συμβάλουν στο συντονισμό για την υπέρβαση των τρεχόντων προβλημάτων.