Τον Μάιο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα Youth guarantee- εγγύηση για τη νεολαία, το οποίο θα δώσει δουλειά σε 240.000 ανέργους 15-24 ετών-στις ηλικίες δηλαδή που εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τα προγράμματα αυτά είναι απλά «ασπιρίνες».

Περισσότερα από 150 δις ετησίως είναι οι οικονομικές απώλειες στην Ε.Ε από την ανεπαρκή ενσωμάτωση των νέων στην οικονομία. Στη χώρα μας η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα από 15 έως 24 ετών έφτασε τον Νοέμβριο στο 61,4%, ενώ στις ηλικίες 25 έως 34 ετών στο 38,4%.

Στη σημερινή ημερίδα του ΟΑΕΔ στο Ζάππειο για τον θεσμό της μαθητείας ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εστίασε στο πανευρωπαϊκό πρόβλημα της ανεργίας στις ηλικίες 15 έως 24 ετών, στα άτομα, δηλαδή, που εγκαταλείπουν το σχολείο, δεν συνεχίζουν με κάποιον κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης και δεν καταφέρνουν να βρουν κάποια εργασία.

«Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη περισσότερο από το 13% των νέων ηλικίας 15-24 ετών ούτε εργάζονται, αλλά ούτε συμμετέχουν και σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης, συνεπάγεται ένα τεράστιο κόστος που υπονομεύει, επιπλέον, τη μακροχρόνια αναπτυξιακή δυναμική των ευρωπαϊκών χωρών» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Ο Σάββας Ρομπόλης, Επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, επισήμανε για την ανεργία: «Τον Δεκέμβρη το 28% τον Νοέμβριο εκτιμούμε ότι θα γίνει 28,2%. Παρατηρείται μία αποκλιμάκωση… Αυτό που κάνει εντύπωση στους ξένους όμως είναι ότι επίδομα ανεργίας παίρνουν 172.000- 173.000 άτομα».