Όταν ακόμη και η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γαλλία, που… όταν φτερνίζεται, κρυώνει όλη η Ευρώπη, φθάνει στο σημείο να ζητά λιγότερο ισχυρό νόμισμα, τι να σχολιάσει κανείς...

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ υποστήριξε ότι η ισοτιμία του ευρώ πρέπει να «πέσει».

«Ως υπουργός Βιομηχανίας, θεωρώ ότι το ευρώ είναι υπερτιμημένο και αυτό έχει καταστεί προβληματικό για όλες τις επιχειρήσεις μας. Ανάμεσα στο 2012 και στο 2013, η ισοτιμία του αυξήθηκε πάνω από 10% έναντι του δολαρίου και πάνω από 40% έναντι του γεν» τόνισε χαρακτ��ριστικά ο Μοντεμπούρ, ο οποίος χαρακτήρισε αλλόκοτη κατάσταση το να «έχουμε την ζώνη όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως και το νόμισμα που έχει ανατιμηθεί περισσότερο παγκοσμίως».

Ο ίδιος, εκτίμησε ότι μια υποτίμηση του 10% «θα μας επέτρεπε να αυξήσουμε το επίπεδο της ανάπτυξής μας στο 1,2%, αυτό θα δημιουργούσε 150.000 θέσεις απασχόλησης, θα βελτίωνε το εμπορικό μας ισοζύγιο και θα μείωνε το δημόσιο έλλειμμά μας κατά 12 δισ. ευρώ».

Με την υποτίμηση του ευρώ συμφώνησε και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νόιερ, εκφράζοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του ισχυρού νομίσματος και εκτιμώντας ότι εμποδίζει την ανάκαμψη.

«Το ισχυρό ευρώ είναι κάπως περίεργο, δεδομένου μάλιστα και της βραδύτερης της αμερικανικής, ευρωπαϊκής ανάπτυξης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος τραπεζίτης.