Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπεραμύνθηκε του προγράμματος απεριόριστης αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία δεν απειλείται ούτε από ενδεχόμενο αποπληθωρισμό στην Ευρώπη, ούτε από τα προβλήματα των αναδυόμενων οικονομιών.

«Αντιλαμβανόμαστε τον πληθωρισμό ως διστακτικότητα για δαπάνες εν αναμονή χαμηλότερων τιμών. Δεν υπάρχουν τέτοια σημάδια» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σόιμπλε μιλώντας στο Reuters.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ επανέλαβε τη θέση του για την αναγκαιότητα περιορισμένων αλλαγών των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα δράσης και ελέγχου της ευρωζώνης:

«Είναι αλήθεια ότι η παρούσα διακυβέρνηση της ευρωζώνης δεν επαρκεί…Και εφόσον είναι επιθυμητό θα πρέπει να προχωρήσουμε σε περιορισμένης έκτασης αλλαγές των συνθηκών».Εκτίμησε μάλιστα ότι το 2015 θα υπάρξει πρόοδος στην κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στην επίδραση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η Ε.Ε. και οι γοργά αναπτυσσόμενες χώρες.

Αν και παραδέχθηκε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποιες αναδυόμενες οικονομίες επηρεάζουν και τις βιομηχανικές χώρες, όπως ��.χ. τη Γερμανία που είναι μια εξαγωγική χώρα, υποστήριξε ότι «η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει σταθερή». Υποσχέθηκε γερμανική στήριξη στις αναδυόμενες οικονομίες. «Θα βοηθήσουμε τις γοργά αναπτυσσόμενες χώρες, -στο μέτρο των δυνάμεών μας- προκειμένου αυτές να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, όπως και αυτές μας συμπαραστάθηκαν τα τελευταία χρόνια» πρόσθεσε.