Εντολή για κατεπείγουσα έρευνα, σχετικά με τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα τα οποία προκύπτουν με βάση τη «λίστα Λαγκάρντ», έδωσε στο ΣΔΟΕ ο εισαγγελέας κατά Οικονομικών Εγκλημάτων Π. Αθανασίου, ο οποίος ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου εντός δύο μηνών.

Ο κ. Αθανασίου στο έγγραφό του προς τους προανακριτικούς υπαλλήλους του ΣΔΟΕ ζήτησε να οριστούν από τους προϊσταμένους του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτ��υ (ΚΕΦΟΜΕΠ) οι υπάλληλοι με ελεγκτικά καθήκοντα ώστε να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η διαδικασία.

Ζήτησε επίσης μέσα στο ίδιο διάστημα (εντός διμήνου) να έχουν ολοκληρώσει τους προσωρινούς και εν συνεχεία τους πλήρεις ελέγχους των στοιχείων προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην τράπεζα HSBC Ελβετίας.

Παράλληλα, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς προβαίνουν σε ελέγχους, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σε όλες τις εφορίες του νομού Αττικής, για τη διακρίβωση της πορείας των ερευνών που τους έχουν ανατεθεί , με άμεση προτεραιότητα τη λίστα Λαγκάρντ και τους άλλους καταλόγους με πιθανές φορολογικές παραβάσεις.

Ζητούν επίσης να καλυφθούν τα κενά στον ελεγκτικό μηχανισμό εξαιτίας έλλειψης προσωπικού στο ΣΔΟΕ, καθώς για παράδειγμα, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, με τον έλεγχο της «λίστας Λαγκάρντ» απασχολούνται είκοσι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, οι οποίοι φέρονται να έχουν ελέγξει μέχρι τώρα μόνο 100 από τις 2.000 και πλέον περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, θα ξεκινήσει προσωπικούς ελέγχους σε όλες τις εφορίες του νομού, για να διαπιστώσει την πρόοδο στην εκτέλεση παραγγελιών που έχουν διαβιβαστεί από το τμήμα Διαφθοράς της Εισαγγελίας.