Η ελληνική κυβέρνηση οδεύει σε συμφωνία με την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, δήλωσε σήμερα Τρίτη υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ωστόσο πως «θα πρέπει να περιμένουμε το κλείσιμο του πρώτου διμήνου του 2014 για να έχουμε λεπτομερή εικόνα (για το 2013)».

«Επιτυγχάνονται οι στόχοι των εσόδων και έχουμε πολύ καλύτερη απόδοση στο σκέλος των δαπανών. Έγινε πλήρης αποτίμηση για το 2013, υπάρχει συμφωνία σε αριθμούς, υπάρχουν οριακές αποκλίσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αξιολογούν τα δημοσιονομικά στοιχεία, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε δρόμο συμφωνίας για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013» είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος.

Πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014». Το μείζον, δε, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι το ύψος του θετικού αποτελέσματος που μεταφέρεται από το 2013 στο τρέχον έτος, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις «τρύπες».

Άγνωστη βέβαια παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, ενώ η βασική αιτία της καθυστέρησης όπως ξεκαθάρισε το στέλεχος του υπουργείου δεν είναι τα δημοσιονομικά. Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει στους εκπροσώπους των δανειστών πλήθος στοιχείων, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απαντήσεις σε αρκετά θέματα.

«Η καθυστέρηση στην έλευση της τρόικας δεν μας βολεύει, αλλά είναι προτιμότερη από ένα δυσμενές αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο ίδιος παράγοντας, γνωστοποιώντας παράλληλα πως για τις καταστροφές από τον σεισμό στην Κεφαλονιά έχουν χρησιμοποιηθεί 10 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, ενώ 60 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.