Ολοένα και φουντώνει η διαμάχη μεταξύ κρατών και οίκων αξιολόγησης με το επίκεντρο της διαμάχης να ��ίναι τελευταία η Ευρώπη.

Μετά την Ιταλία, το Ελεγκτικό Συμβούλιο της οποίας εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει αγωγή κατά του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s ζητώντας αποζημίωση ύψους 234 δισ. ευρώ, και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας στράφηκε κατά του οίκου, ακυρώνοντας το συμβόλαιο που είχε μαζί του για την αξιολόγηση των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, η S&P’s ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι στο εξής θα βαθμολογεί τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα χωρίς να πληρώνεται για αυτή την υπηρεσία.

Έτσι, η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου προστέθηκε σε έναν κατάλογο με μερικά από τα ισχυρότερα κράτη του κόσμου, τα οποία δεν πληρώνουν τους οίκους: ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Ιαπωνία και Αυστραλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που καταβάλλουν «συνδρομή» στους οίκους αξιολόγησης.

Επιφυλακτικότεροι οι επενδυτές μετά την κρίση

Η κατηγορία που εκτοξεύεται συχνότερα κατά των οίκων αξιολόγησης είναι αυτή της σύγκρουσης συμφερόντων. Ιδίως στην ιστορία της κατάρρευσης της αμερικανικής αγοράς ακινήτων το 2007-2008, οι «τρεις μεγάλοι» οίκοι, δηλαδή S&P, Moody’s και Fitch, κατηγορήθηκαν ότι έδιναν την ανώτερη πιστοληπτική αξιολόγηση σε τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια που ήταν στην πραγματικότητα «σκουπίδια» και τα οποία λίγο αργότερα προκάλεσαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ωστόσο, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πολλοί επενδυτές τηρούν επιφυλακτικότερη στάση έναντι των αξιολογήσεων ων μεγάλων οίκων και μερικές φορές τείνουν να τις αγνοούν αναζητώντας εναλλακτική πληροφόρηση. Για παράδειγμα, το επιτόκιο δανεισμού που καλούνται να πληρώσουν οι ΗΠΑ δεν αυξήθηκε όταν η S&P υποβάθμισε την αμερικανική οικονομία το 2011. Το ίδιο έγινε και με τα γαλλικά ομόλογα, όταν η Γαλλία έχασε την ανώτερη πιστοληπτική αξιολόγηση στις αρχές του 2012.