Ακριβότερο είναι το καλάθι του έλληνα καταναλωτή σε σχέση με το καλάθι άλλων Ευρωπαίων αφού για τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες είναι αναγκασμένος να δαπανά ακόμη και τριπλάσιο ποσοστό από τις μηνιαίες αποδοχές του συγκριτικά με τους εταίρους του.

Μάλιστα, η ραγδαία συρρίκνωση των εισοδημάτων των ελλήνων εργαζομένων σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των τιμών στα βασικά είδη, κάνουν ακόμη πιο σκληρή την πραγματικότητα για τους έλληνες καταναλωτές.

Όπως γράφουν τα Νέα, η ακρίβεια σε πραγματικούς όρους που αποτυπώνει τη σχέση μεταξύ των τιμών και των εισοδημάτων καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ευρωζώνη.

Έτσι, ακόμη και αν κάποιος θεωρεί, συγκρίνοντας τα ίδια προϊόντα στα ράφια διαφορετικών χωρών, ότι στην Ελλάδα δεν βρίσκεις τις υψηλότερες τιμές , αν συνδέσει τις τιμές των προϊόντων αυτών με τα εισοδήματα των Ελλήνων αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα σε πραγματικούς όρους είναι η πιο ακριβή χώρα.

Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η μείωση των μισθών που επετεύχθη το προηγούμενο διάστημα δεν πέρασε και στις τιμές των προϊόντων, προκαλώντας κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των ελλήνων καταναλωτών -βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τους υπόλοιπους εταίρους μας.

Συγκρίνοντας τις τιμές

Συγκεκριμένα για ένα καλάθι με 20 βασικά αγαθά που στην Ελλάδα κοστίζει συνολικά 63,4 ευρώ, ο έλληνας καταναλωτής που πληρώνεται σήμερα με τον βασικό (κατώτατο) μισθό των 586 ευρώ χρειάζεται να δαπανήσει το 10,81% των μηνιαίων αποδοχών του.

Τα ίδια προϊόντα στην Ολλανδία κοστίζουν 50,3 ευρώ με τον ολλανδό εργαζόμενο που αμείβεται με 1.478 ευρώ κατώτατο μισθό να δαπανά μόλις το 3,4% των μηνιαίων εισοδημάτων του, δηλαδή περίπου τρεις φορές λιγότερο από τον Έλληνα.

Αντίστοιχα το ίδιο καλάθι στο Λουξεμβούργο κοστίζει 70,53 ευρώ. Και σε αυτήν τη χώρα όμως, όπου ο βασικός μισθός είναι 1.874, ο καταναλωτής που αμείβεται με τρεισήμισι φορές υψηλότερες αποδοχές από τον Έλληνα δαπανά το 3,7% των μηναίων αποδοχών του, δηλαδή σημαντικά λιγότερο.

Τέλος, ο πορτογάλος καταναλωτής, ο οποίος και αυτός λόγω της οικονομικής κρίσης είδε όπως και οι Έλληνες τα εισοδήματά του να μειώνονται και μάλιστα λαμβάνει βασικό μισθό χαμηλότερο, μόλις 485 ευρώ, πληρώνει για την αγορά των 20 προϊόντων 46,48 ευρώ που αντιστοιχεί στο 9,58% των μηναίων αποδοχών του.

Γάλα και αβγά από χρυσάφι!

Μπορεί η Ελλάδα να είναι γεμάτη με μαντριά, κοτέτσια και …. κτηνοτροφικές μονάδες, ωστόσο οι Έλληνες πληρώνουν το γάλα και τα αυγά στις ίδιες τιμές με αυτές που πληρώνουν οι καταναλωτές στο Λουξεμβούργο που έχουν εισοδήματα περίπου τρεισήμισι φορές υψηλότερα!!!!!