Δριμεία κριτική στην τρόικα, για τις αποτυχημένες προβλέψεις της και τα δημοσιονομικά μέτρα που ζητούσε εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά το συνέδριο του περιοδικού "Le Nouvel Observateur".

«Η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις» ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ αποκάλυψε ότι τον Σεπτέμβριο η τριμερής άφησε ένα χαρτί στο υπουργείο Οικονομικών με λανθασμένες δημοσιονομικές προβλέψεις, με βάση τις οποίες ζητούσε μέτρα… 3 δισ. ευρώ για το 2014! Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να υιοθετήσει τις προτάσεις τους, γεγονός για το οποίο σχολίασε ο κ. Στουρνάρας: «Αν το δεχόμουν θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή».

Ο ΥΠΟΙΚ επέκρινε την τρόικα ότι «έχει κολλήσει, είχε κολλήσει μάλλον, γιατί ελπίζω τώρα με τα νέα στοιχεία το μυαλό τους να έχει κάπως προσαρμοστεί στη πραγματικότητα».

Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ακόμα ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες ημέρες θα είναι μια πολύ-πολύ μεγάλη έκπληξη» και ανέφερε ότι «τα τελευταίο χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχει εξαλείψει τα δύο βασικά αίτια της κρίσης, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών».

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε όμως ότι «η άλλη όψη της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η μείωση του βιοτικού επιπέδου», καθώς στην Ελλάδα καταγράφηκε μείωση 35% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

«Τα νούμερα δείχνουν σημαντική βελτίωση ίσως καλύτερη κι από αυτή που περίμενα κι' εγώ. Από τη στιγμή που βελτιώνονται τα νούμερα μέχρι τη στιγμή που ο κόσμος θα δει κάποια χρήματα στην τσέπη μεσολαβεί όμως ένα χρονικό διάστημα και αυτό το διάστημα θα το ζήσουμε τώρα» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Σε μια αιχμή προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ο κίνδυνος τώρα είναι «να λεηλατηθεί η χώρα από τις δυνάμεις του λαϊκισμού».

Στην ίδια θεματική συζήτηση του συνεδρίου μετείχε και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Μάριο Μόντι, ο οποίος χαρακτήρισε «κλειδί» για την επιτυχία της Ελλάδας την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσμ��τος και έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, όπως και στον κ. Στουρνάρα, για την επίτευξη του στόχου, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επέλθει εφησυχασμός.

Επισήμανε επίσης ότι η πατρίδα του Ιταλία «είναι τώρα η μόνη χώρα στη Νότια Ευρώπη που αρνήθηκε την τρόικα, παρότι της προτάθηκε γιατί αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλύτερο να προσπαθήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις».