Άγνωστη παραμένει ακόμα η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, καθώς ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, δεν έδωσε ακριβές χρονοδιάγραμμα για την άφιξη του κλιμακίου του Ταμείου στην Ελλάδα.

«Η αποστολή θα επιστρέψει σύντομα όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα. Δουλεύουμε αδιάκοπα με την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ για αυτό το αποτέλεσμα» δήλωσε .

Σε ερώτηση για το εάν η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δρομολογεί εξελίξεις για το ελληνικό χρέος ο κ. Ράις τόνισε : «Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, εάν αυτό είναι απαραίτητο, κάτι που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτό θα σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτ�� από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος της, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα».

Με αφορμή την έκφραση «εάν αυτό είναι απαραίτητο» ο κ. Ράις ρωτήθηκε για το εάν έχει παύσει από την πλευρά του ΔΝΤ να θεωρείται απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους ωστόσο απάντησε πως δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στις θέσεις του ΔΝΤ.«Η κατάσταση εξελίσσεται, θα πρέπει να ξαναδούμε τα νούμερα», τόνισε και προσέθεσε πως όσο η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα η Ευρώπη έχει δεσμευθεί να τη στηρίζει.

Σε ερώτηση για ποιο ήταν το περιεχόμενο της συνάντησης που ακολούθησε της λήξης του Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και το ποιοι μετείχαν σε αυτή, απάντησε πως υπήρξαν κάποιες τεχνικές συζητήσεις για την Ελλάδα μεταξύ του ΔΝΤ και των θεσμών που μετέχουν στην τρόικα κάτι που όπως τόνισε δεν είναι αφύσικο.