Την ετυμηγορία της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη συνταγματικότητα ή μη του «ψαλιδιού» των συντάξεων των ειδικών μισθολογίων περιμένουν πλέον με κομμένη την ανάσα τόσο οι «απόμαχοι» ένστολοι, καθηγητές Ανώτατης Εκπαίδευσης, διευθυντές του ΕΣΥ, δικαστικοί κλπ, όσο και η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ανοίξει δημοσιονομική «τρύπα» περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Κίνδυνο τον οποίο καθιστά ορατό η εισήγηση-«κόλαφος» του γενικού επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Διονύση Λασκαράτου, ο οποίος χθες «κατακευράνωσε» τις περικοπές των συντάξεων υπογραμμίζοντας ότι έρχονται σε ευθεία αντίθεση με πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, αλλά και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Από την αντίπερα όχθη, οι νομικοί παραστάτες του Ελληνικού Δημοσίου «επιστράτευσαν» το επιχείρημα της ύπαρξης επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που επέβαλαν τις επίμαχες περικοπές, στο πλαίσιο της προσπάθειας κάλυψης του δημοσίου ελλείμματος και μείωσης του δημόσιου χρέους. Επικαλέστηκαν, δε, την ανάγκη τήρησης υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Η απόφαση για το θέμα αναμένεται να εκδοθεί εντός του επόμενου τριμήνου από την Ολομέλεια του Ε.Σ., η οποία πάντως ήδη από το 2013 εγείρει σοβαρές ενστάσεις για το (5ο κατά σειρά από το 2010) «μαχαίρι» στο εισόδημα των συνταξιούχων.

Η εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν:

1. Κατά 100 έως και 820 ευρώ το μήνα ή κατά 8% έως και 25% τα ακαθάριστα ποσά των συντάξεων των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών.

2. Κατά 8,7% έως και 37% τα ακαθάριστα ποσά συντάξεων των δικαστικών λειτουργών.

3. Κατά 11%νέως 21,7% οι ακαθάριστες συντάξεις των πανεπιστημιακών.

4. Κατά 11% έως και 23,4% τα μικτά ποσά συντάξεων των ιατρών του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους απόστρατους, δείτε αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί τι ισχύει και τι μπορεί να αλλάξει:

aaa11.jpegaaa12.jpeg