Δύο εναλλακτικά σχέδια για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» ύψους 1,1 δις ευρώ από τα ειδικά μισθολόγια εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο, αναμένοντας παράλληλα τις τελικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Έπειτα από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Μισθοδικείο, αναμένεται να ακυρώσει τις μειώσεις σε εν ενεργεία υπαλλήλους και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων και το Ελεγκτικό Συνέδριο, γεγονός που σημαίνει πως το δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά, αλλά και να επαναφέρει τις αποδοχές τους στο επίπεδο του 2012.

Αυτό σημαίνει, πως η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει το τεράστιο δημοσιονομικό κενό που φαίνεται πως θα προκληθεί με τις συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις. Η επιστροφή των αναδρομικών ποσών λογίζεται ως έκτακτη δαπάνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 όπως αναφέρει το Έθνος

Όμως, για να καταβληθούν οι αυξημένοι μισθοί και οι συντάξεις εντός του 2014, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα για να βρεθούν τα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου επικεντρώνονται σε δύο πιθανές λύσεις

-Επιστροφή των αναδρομικών σε ενστόλους, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, διπλωματικούς υπαλλήλους, αρχιερείς σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον 10ετία, ώστε να επιμεριστεί σε πολλά χρόνια το δημοσιονομικό κόστος

-Αν τα ποσά είναι πολύ μεγάλα το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε μισθολογική ρύθμιση για τις επαγγελματικές ομάδες οι οποίες επωφελούνται από τις δικαστικές αποφάσεις.

Επίσης έχει προταθεί η επιβολή εισφοράς στις πολύ υψηλές συντάξεις, μέτρο που δεν έχει πολλούς υποστηρικτές καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την αποφυγή οριζόντιων μέτρων.

ΒΙΝΤΕΟ STAR