Το κόμμα της Γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Die Linke "άναψε" φωτιές στην ελληνική πολιτική σκηνή, προκαλώντας νέο «πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτημα της Γερμανικής Αριστεράς να επιβληθεί φόρος στους πλούσιους ολόκληρης της ΕΕ, αντί να χορηγηθεί τρίτο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, για να προφυλαχθούν οι μικροαποταμιευτές, προκάλεσε νέα κόντρα ανάμεσα στην Συγγρού και το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

«Το Die Linke, ο σύμμαχος του κ. Τσίπρα στην Ευρώπη, ζητά σήμερα την επιβολή εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου για τους Έλληνες. Αυτοί είναι οι περιθωριακοί σύμμαχοι του κ. Τσίπρα, που καταψήφισαν τη βοήθεια προς τη χώρα μας και απέρριψαν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», σχολίασε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε: «Κάθε μέρα που περνά, ο ελληνικός λαός θα μαθαίνει ποιοι είναι οι φίλοι του κ. Τσίπρα στην Ευρώπη, οι οποίοι βρίσκονται μονίμως απέναντι από τα συμφέροντά του».

Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της τονίζει πως το Die Linke προτείνει να φορολογηθούν οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί Έλληνες. «Το γερμανικό κόμμα Die linke υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού καλύτε��α από τους Έλληνες υποτακτικούς της κυρίας Μέρκελ. Καταγγέλλει την αφαίμαξη των εργαζομένων για τη σωτηρία των τραπεζών και της ολιγαρχίας και προτείνει να φορολογηθούν οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί Έλληνες. Πρόκειται εξάλλου για το ίδιο κόμμα που έκανε επερώτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων και των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Αλήθεια, με αυτό το θέμα σκοπεύει κάποια στιγμή να ασχοληθεί ο πρωθυπουργός;» διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα η πρόταση του Die Linke

Το κόμμα Die Linke τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου, που είναι απαραίτητος όχι μόνο «σε πε��ίπτωση χρεοκοπίας, όπως αναφέρει η Bundesbank, αλλά και για την αποφυγή της χρεοκοπίας, όπως υποστηρίζει και το ΔΝΤ». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται βάσει στοιχείων από την Credit Suisse, πως η περιουσία των ευρωπαίων εκατομμυριούχων ύψους 17 τρις ευρώ φθάνουν για να υπερκαλυφθούν τα χρέη και των 28 χωρών-μελών της ΕΕ ύψους πάνω από 11 τρις ευρώ. Επί πλέον 85 άνθρωποι του πλανήτη διαθέτουν περιουσία όση ο μισός πληθυσμός του πλανήτη. «Συνεπώς θα πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν οι φορολογούμενοι με πακέτα στήριξης την πλουτοκρατία».

Από την πλευρά της ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τον σκεπτικισμό της για ένα τέτοιο μέτρο, ενώ ο αρμόδιος επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ Όλι Ρεν, μιλώντας στην Γερμανική Bild τόνισε πως ότι για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να πειστεί πρώτα η εν λόγω χώρα.

ΒΙΝΤΕΟ STAR