Είμαστε ενώπιον μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης; Όχι, είναι η απάντηση των ειδικών. Απλά η πολιτική του φρεσκοκομμένου χρήματος της Fed κάποτε τελειώνει και οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να ανασκουμπωθούν κάνοντας μεταρρυθμίσεις - Άρα, περνάμε φάση «αποτοξίνωσης», παρατηρεί η Deutsche Welle.

«Δε νομίζω ότι βρισκόμαστε ενώπιον νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αλλά βέβαια είναι αλήθεια πως ένα τμήμα του κόσμου μας, δηλαδή οι αναδυόμενες οικονομίες, βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές προκλήσεις, που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πάντως ο δυτικός κόσμος βρίσκεται πλέον σε καλύτερη θέση και έτσι δεν πιστεύω ότι μπορούν να αγγίξουν όλα αυτά το δυτικό κόσμο» επισημαίνει ο ο Χόλγκερ Σμίντιγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Μπάρενμπεργκ.

Αλλά οι αναδυόμενες οικονομίες δεν είναι όλες στην ίδια κατάσταση. Προβλήματα αντιμετωπίζουν κυρίως χώρες που βρίσκονται σε πολιτική κρίση, όπως η Τουρκία ή η Αργεντινή, υποστηρίζει ο Κρίστοφ Τσβέρμαν, από τον ομώνυμο οίκο οικονομικών αναλύσεων. Άλλες με νομισματικά αποθέματα, όπως η Ινδία ή η Βραζιλία, θα μπορούσαν πιο εύκολα να αντιμετωπίσουν πιθανή κρίση. Ένας από τους λόγους των αναταράξεων είναι η αλλαγή πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Στο ερώτημα για το «αν φταίει η πολιτική της πιο αργής επαναγοράς ομολόγων από τη FED για τις σημερινές αναταράξεις;», ο κ. Σμίντιγκ ξεκαθαρίζει πάντως πως για αυτήν την κατάσταση δεν φταίνε οι Αμερικάνοι .

«Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και για να δώσουν ώθηση στην δική τους ανάπτυξη ακολούθησαν χαλαρή νομισματική πολιτική. Τώρα θα πρέπ��ι σιγά-σιγά να τραβήξουν τα λουριά προς το δικό τους συμφέρον και πάλι. Η οικονομία τους αρχίζει να γίνεται εύρωστη και δεν χρειάζονται πια την επαναγορά ομολόγων. Στην ουσία η FED κάνει κάτι σωστό: καθοδηγεί την οικονομική συγκυρία. Το ότι ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες αφέθηκαν στο αγαπημένο φτηνό χρήμα των Αμερικανών αντί να κάνουν κάτι οι ίδιες, δεν φταίνε γι' αυτό οι Αμερικανοί. Πρόκειται για καθήκοντα που έπρεπε να αναλάβουν οι ίδιες » τονίζει ο κ. Σμίντιγκ.

Το 2014, όπως προβλέπουν οι εμπειρογνώμονες, θα είναι πάντως μια χρονιά μετάβασης για την παγκόσμια οικονομία, μακριά από τις πολιτικές στήριξης με φρεσκοκομμένο χρήμα και πίσω από μια εξέλιξη που θα βασίζεται στην ανάπτυξη. Η ενδιάμεση φάση - ή αν θέλετε η αποτοξίνωση - δεν θα μείνει χωρίς αναταράξεις, επισημαίνει η Deutsche Welle