Έντονο φόβο να επιβάλει η κυβέρνηση μια εισφορά επί των καταθέσεων για να μειωθεί άμεσα το δημόσιο χρέος διαπιστώνει στην Ελλάδα η Die Welt, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της.
«Ακόμη και μία φήμη θα μπορούσε να προκαλέσει διαφυγή κεφαλαίου και αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα η χώρα» αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα, ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη εισφορά επί των καταθέσεων για να μειωθεί άμεσα το δημόσιο χρέος, θα έφερνε σοβαρές συνέπειες στην ελληνική κεφαλαιαγορά.
1210237FBC06737F7F6136EB425402A7.jpg
Η εφημερίδα τονίζει ότι οι Έλληνες και οι Κύπριοι έχουν «πικρή εμπειρία» καθώς δεκάδες χιλιάδες καταθέτες έχασαν το 47,5% των καταθέσεών τους άνω των 100.000 ευρώ στις κυπριακές τράπεζες.
Μάλιστα, οι Γερμανοί υπενθυμίζουν τόσο την πρόταση-βόμβα του ΔΝΤ το προηγούμενο φθινόπωρο, όπου είχε ανοίξει τη συζήτηση για ενδεχόμενη εισφορά επί της περιουσίας της τάξεως του 10% στις χώρες με υψηλό χρέος, αλλά και την πρόσφατη πρόταση-σοκ της Bundesbank για άπαξ εισφορά επί των περιουσιακών στοιχείων στις χώρες που απειλούνται με χρεοκοπία.