Την εκτίμ��ση ότι η Ελλάδα χρειάζεται δεύτερο κούρεμα χρέους εκφράζει η Deutsche Welle σε άρθρο που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της. Επικαλούμενη οικονομολόγους, χαρακτηρίζει «πλασματικό» το πλεόνασμα, υποστηρίζοντας ότι επετεύχθη μόνο και μόνο επειδή η χώρα μας δεν κατέβαλλε τις οφειλές της προς τα τέλη του 2013.

Αναλυτές, όπως ο οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, πρώην μέλος της task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχολιάζουν ότι ακόμη κι αν η χώρα ξαναβγεί στις αγορές την άνοιξη, μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της (που αυξήθηκε με το κούρεμα του 2012) με τις δικές της δυνάμεις, ακόμη κι αν διευρύνει τη φορολογική της βάση, ακόμη κι αν ενισχυθεί η φορολογική εντιμότητα.

Ο Μπάστιαν προτείνει -και δεν είναι ο πρώτος- μια διαγραφή χρέους στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου του 1953 για τη Γερμανία - μια συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα θα κληθεί να εκπληρώσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις με αντάλλαγμα ένα κούρεμα, το οποίο όμως μακροπρόθεσμα θα καταστήσει εφικτή και βιώσιμη την αποπληρωμή του χρέους. Ο ίδιος αναφέρει ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ταμπού για τους πιστωτές, όμως υποστηρίζει ότι το θέμα θα τεθεί σοβαρά επί τάπητος μόλις το ελληνικό χρέος αυξηθεί και πάλι στα προ κουρέματος επίπεδα.