​Ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση με την οποία θα προειδοποιεί για τον κίνδυνο λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους που υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων πρόκειται να απευθύνει η γενική συνέλευση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ρεύματος (ΕΒΙΚΕΝ) που συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα.

Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι δεν μπορεί να πουλά ηλεκτρική ενέργεια κάτω του κόστους, υποδεικνύει ότι η αγορά είναι ελεύθερη συνεπώς οι βιομηχανικοί καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν εναλλακτικό προμηθευτή εντός και εκτός Ελλάδος.

Η μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στους στόχους της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή πρόταση προς την ΕΕ για μείωση του ενεργειακού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων με αντιμετώπιση του πρόσθετου κόστους που προκύπτει από την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Ελπίδες για μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής στηρίζουν κυβέρνηση και επιχειρήσεις στη διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom για μείωση του κόστους εισαγωγής φυσικού αερίου, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία.

Αντίθετα, απομακρύνεται η προοπτική εφαρμογής της λεγόμενης διακοψιμότητας (μειώσεις τιμολογίων για μεγάλους καταναλωτές με αντάλλαγμα τη δυνατότητα μείωσης ή διακοπής της ηλεκτροδότησης με προηγούμενη προειδοποίηση σε περιόδους υψηλής ζήτησης). Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες απαιτείται έγκριση από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ.